Vilém Glos sochař
Text dotazu
Marně pátrám po údajích o sochaři Vilému Glosovi, který je autorem Pomníku padlým legionářům v Klatovech. Budu vděčný za každý nový udaj! Děkuji!
Odpověď
Konkrétní biografické údaje vztahující se k osobě sochař Glos, Vilém jsem v dostupných publikovaných zdrojích z fondu Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje nenalezla.
Použité zdroje:
- databáze, které knihovna vytváří: REOS : regionální osobnosti, ANL - analytický rozpis periodik (databáze článků a statí z regionálních periodik od roku 1990) a katalog dokumentů SVK PK dostupný na http://aleph.svkpl.cz. Regionální kartotéky (záznamy článků, statí a knih od r. 1978). Přímá excerpce vybraných monografií (s tematikou Klatov a Klatovska, oborové encyklopedie a slovníky).
- databáze cizí: Česká národní bibliografie - články od r. 1991, Česká národní bibliografie - knihy od r. 1918. Anopress - články z let 1996-současnost. Internetové zdroje.
Výsledky rešerše
Osoba Viléma Glose je zmiňována v článku:
JELÍNEK, Jaromír. Osud legionářského památníku. Týdeník Klatovska. 1999, roč. 9, č. 25 (23.6.1999), s. 5.
Zde je uvedeno: " I osud tohoto památníku je pozoruhodný. Je na něm skupinka vojáků, kteří zaujmou svými uniformami. Nemají nic společného s 2. světovou válkou. Ptáte se proč? Je tomu tak proto, že postavy jsou vlastně torzem z velikého klatovského pomníku padlých z let 1914-1918, který byl slavnostně odhalen 28. října 1922. Jeho autorem byl Vilém Glos, akademický sochař, který působil již před válkou v Klatovech. V roce 1902 vytesal pro portál děkanského chrámu hlavu Adama a Evy. Během války působil v Bulharsku. Pro své protirakouské postoje byl odsouzen k trestu smrti a rakouská vláda na něho vydala zatykač. Bulhaři Glose sice nevydali, ale zakázali mu tvořit. Po válce se sochař vrátil do Klatov. Město ho pověřilo, aby vypracoval návrh na legionářský pomník. Předložil dva návrhy. První byl určen pro postavení na vyvýšeném místě. To se však nenalezlo, a tak byl vybrán druhý návrh, upřednostňující čelní pohled. K jeho realizaci došlo v prostoru křižovatky silnic před městským sadem".
Další zmínka je v knize:
KŘÍŽ, Martin. Klatovy : město v proměnách času. 2. doplněné vydání. Klatovy : Arkáda, 2001. 68 s.
Zde je na s. 43 uvedeno: Pomník stál 80 tisíc korun a zhotovil ho klatovský sochař V. Glos. V roce 1923 ho při své návštěvě Klatov uctil i prezident T.G. Masaryk". Na s. 44 dobová fotografie pomníku padlým legionářům.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
19.12.2007 09:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu