Vila v Lednici
Text dotazu
Dobrý den,
zajímala by mne historie budovy, ve které v současnosti sídlí knihovna v Lednici. Jde o starší objekt, konkrétně vilu ve které v minulosti sídlila také školka. Bylo by to možné zjistit nějaké informace? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
uvedený dům bohužel nepatří mezi architektonicky či historicky významnější budovy. Není zařazen do Památkového katalogu Národního památkového ústavu a ani žádné další tištěné zdroje se o jeho historii podrobněji nerozepisují.
V tomto případě je třeba pátrat v dostupných archivních zdrojích:
K vyhledávání informací můžete použít:
*  výpisy z katastrálního úřadu (https://www.cuzk.cz/Urady/Katastralni-urady/Katastralni-urady/Katastralni-urad-pro-Jihomoravsky-kraj/Katastralni-pracoviste/KP-Breclav/Katastralni-pracoviste-Breclav.aspx )
* záznamy z gruntovních a pozemkových knih, plány a povolení ke stavbě: (viz archiv velkostatku Lednice uvedeného níže)
* matriky: http://actapublica.eu/
* kroniky obce: uložené na Obecním úřadě v Lednici
* Další dokumenty, které se váží k Lednici: Státní okresní archiv Břeclav se sídlem v Mikulově: http://breclav.mza.cz/
* Historické mapy: https://archivnimapy.cuzk.cz/uazk/pohledy/archiv.html ; viz též přehled digitalizovaných map: http://www.genea.cz/informace/mapy/historicke-mapy/
Aj.
Název fondu (sbírky): Velkostatek Lednice Uloženo v archivu: Moravský zemský archiv v Brně Místo vzniku fondu (sbírky): Lednice (Břeclav, Česko) Časový rozsah: 1578-1924
Metráž: 133,74 bm zpracováno (z toho 0 bm inventarizováno), 1,83 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor je částečně přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky): [Velkostatek Lednice; Herrschaft Eisgrub; instituce patrimoniální a hospodářské správy] Tematický popis: Úřední knihy - dominikální, přenesená agenda (urbář panství Lednice) Spisy - registraturní pomůcky, koupě, prodeje nemovitostí, robota, daně, školní záležitosti, stavební, kostelní záležitosti, sirotci, prodej výrobků, personálie, chudobinec, obecní záležitosti, zdravotnictví, židovské, katastrální, daňové záležitosti, militaria, žaloby a spory poddaných, těžké policejní přestupky, pozůstalosti, hospodářská korespondence, Účty - sirotčí, bilance zemědělské výroby, lesní, hospodářské inventáře, Mapy a plány - situační plány, pozemků, stavební plány budov. Dodatky 2009: stavební deník truhlářských prací 1847-53 (vytržena část listů).
Archivní pomůcky:
ZEMEK M.: VELKOSTATEK LEDNICE 1578-1924. Prozatímní inventární seznam, 1958, s. 89, ev.č. 39.
Prameny pro vyhledávání historie konkrétního objektu jsou v podstatě dosti podobné jako při zpracovávání klasického rodokmenu.  Viz knihy:
* PEREMSKÁ, Lenka. Rodinná kronika: krok za krokem. 2. vydání. Brno: CPress, 2017. 104 stran. ISBN 978-80-264-1400-1.
* PEREMSKÁ, Lenka. Rodokmen krok za krokem. 2. vydání. Brno: CPress, 2016. 208 stran. ISBN 978-80-264-1270-0.
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen. Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.02.2019 00:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu