vila Aloise Kramáře
Text dotazu
Kde v Praze najdu vilu Aloise Kramáře a co v ní je teď a zda je možné ji vidět z Vyšehradu. Nejsem z Prahy a tak jsem byla trochu dezorientovaná. Děkuji.
Odpověď
Dobry den,
"Stráň a vrchol Letne zaujimaji Letenske sady, zalozene v l. 1859-60 podle navrhu reditele Kinskeho zahrady F. Wünsche bubenecskym zahradnikem J. Braulem. Na samem pocatku techto sadu, nad Chotkovou silnici, je statni vila, cp. 212, postavena r. 1908-11 stavitelem Vranou pro politika dr. Aloise Kramare podle navrhu F. Ohmanna z ro. 1909. Je to pseudobarokni budova uvnitr eklekticky zarizena profesorem Umeleckoprumyslove skoly J. Benesem za ucasti arch. K. Stipla. Vila, oklopena zahradou, stoji na dochovane baste c. XIX."
Zdroj: POCHE, Emanuel. Prahou krok za krokem. Umeleckohistoricky pruvodce mestem. Praha: Paseka, 2001.
Ukazka z odkazu na webu:
http://www.radio.cz/cz/clanek/91046
Karel Kramář pro svou ženu postavil tři vily. První na Krymu, kam manželé Kramářovi až do války pravidelně každé léto jezdili. O tuto vilu je připravil bolševický převrat. Druhou vilu dostavěli v roce 1915 v Praze na Baště svatého Tomáše - přímo proti Pražskému hradu. S ohledem na nepříliš dobré vztahy Karla Kramáře a Tomáše Garrigua Masaryka se Kramářově vile za první republiky říkávalo "vzdorohrad". A třetí vila vyrostla v Kramářově rodišti - ve Vysokém nad Jizerou.
Myslim si, ale neni to overeno, ze za idealnich povetrnostnich podminek (jasno, slunecno, bez mlhy apod.) by bylo nejspis mozno Kramarovu vilu od Vysehradu videt. Je to vetsi budova pobliz Hradcan. Zalezi ale i na tom, ktere misto "z Vysehradu" mate na mysli (od kostela, z hradeb, od stanice metra).
Informace by Vam podali spis pracovnici v oddeleni Pragensie Mestske knihovny v Praze, http://www.mlp.cz/infomar.php .
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.11.2007 18:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu