Viktorka Boženy Němcové
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká byla vnější a vnitřní charakteristika Viktorky z knihy Babička od Boženy Němcové, děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
služba Ptejte se knihovny neslouží k vypracování slohových, seminárních a jiných prací (viz: Pravidla formulace dotazu. Dostupné z: http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu). V odpovědi se tedy zaměřuji na prameny, které vám k vypracování charakteristiky Viktorky mohou napomoci.
Námi dostupné knihy o Boženě Němcové nebo její knize Babička přímou charakteristiku Viktorky neuvádějí. Nejlepším pramenem pro charakteristiku této postavy je kniha sama. S charakteristikou Viktorky se setkáváme již na jejím začátku ve druhé kapitole [s. 6 elektronické verze]. Dále je jí věnována kapitola šestá [s. 51-68, tamtéž], kde se dozvídáme o tom, jak Viktorka vypadala, co pro ni bylo typické, jak se oblékala a chovala. Setkáme se zde s vnější i vnitřní charakteristikou Viktorky.
Pokud tuto knihu nemáte k dispozici, můžete najít na internetu její elektronickou podobu:
NĚMCOVÁ, Božena. Babička [online]. Praha: Městská knihovna v Praze, 2012 [2014-03-13]. Dostupné z WWW: http://web2.mlp.cz/koweb/00/03/34/76/44/babicka.pdf
O Babičce Boženy Němcové se můžete blíže dozvědět např. z publikací:
ČERNÝ, Václav. Knížka o Babičce. Praha: Lidová demokracie, 1963. 117 s.
MUKAŘOVSKÝ
, Jan. Pokus o slohový rozbor Babičky Boženy Němcové, in J. M.: Kapitoly z české poetiky II (Praha: Svoboda), 1948, s. 311–324.
PROKEŠ
, Josef. Babička Boženy Němcové. In Dětský svět v české próze 60. let XX. století. Brno: Masarykova univerzita, 2003. Dostupné též z: http://www.fi.muni.cz/~qprokes/interpretace/ukazky/ukazka6.pdf
O Viktorce Boženy Němcové byla napsána diplomová práce:
ŠVEC, Ondřej. Proměny kritické a umělecké reflexe role Viktorky v Babičce Boženy Němcové (s přihlédnutím k filmovým adaptacím). Pardubice, 2013. Bakalářská práce
Univerzita Pardubice, Fakulta filozofická. Dostupné z: http://dspace.upce.cz/bitstream/10195/49401/3/%C5%A0vecO_Prom%C4%9Bnykritick%C3%A9_I%C5%98_2013.pdf
V následující diplomové práci se postavě Viktorky věnuje jedna z kapitola:
OSIČKOVÁ, Lenka. Srovnání filmových adaptací Babičky Boženy Němcové. Brno, 2008. Bakalářská diplomová práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. Dostupné z: http://is.muni.cz/th/174261/ff_b/Babicka.txt
Co se týká charakteristiky, jde o popisný slohový útvar, který zachycuje povahové vlastnosti člověka. Všímá si jeho vztahu k lidem, zájmů a schopností, vztahu k povinnostem nebo například práci. Rozlišujeme charakteristiku přímou a nepřímou, vnější a vnitřní. Charakteristika vnější popisuje vnější vzhled (podobu, oblečení, chování), charakteristika vnitřní směřuje k zachycení podstaty osobnosti (popisuje vnitřní vlastnosti osoby, povahu, psychiku).
Prameny:
ČECHOVÁ, Marie. KRČMOVÁ, Marie a MINÁŘOVÁ, Eva. Současná stylistika. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2008, s. 79. ISBN 978-80-7106-961-4.
LEDERBUCHOVÁ
, Ladislava. Průvodce literárním dílem : výkladový slovník základních pojmů literární teorie. Jinočany: H & H, 2002, s. 118-120. ISBN 80-7319-020-6.
Příklady jednoduchých charakteristik naleznete např. v knize:
RUDOLF, Stanislav. Napsali jsme sloh za vás. Praha: Erika, 2000, s. 134-137. ISBN 80-7190-085-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.03.2014 16:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu