Viktor Kamil Jeřábek
Text dotazu
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda byste mi mohli pomoci s autorem V.K.Jeřábkem (2.pol.19stol.)a knihou POčestná obec Valčice.Nemohu nikde zjistit zda bylo vydáno více dílu nebo pouze jeden. Vyhledela jsem knihu, ve které jsou tyto kapitoly: V okovech, Rechtor Šmarda, SRnec, Člověk škůdce, Valčická stínka, Bouřlivé číslo, Vykoupení, Domove,domove...!, Svatá dědiny, Dnes všechny struny v ssrdci znějí. Mnohokrát děkuji za odpovědˇ.
Odpověď
Dobrý den, román Počestná obec Valčice na pokračování nevycházel. Jedná se pouze o jednosvazkový spis. Pravděpodobně vlastníte vydání z roku 1936, které vyšlo jako 10. svazek edice Spisy Viktora Kamila Jeřábka, což pro Vás může být poněkud matoucí. Jedná se však o deset samostatných románů: (1)Ostrov trosečníků (1926), 2)Zátoka (1927), 3) Gloria Manzoni (1927), 4) Štěstí domova (1928), Trýzeň duše a jiné povídky (1929), Dobytí Podolan (1931), Rechtor Kvěch a jiná prosa (1933), Bouře a jiné dědinské kroniky (1935), Stanička pod lesy, Pepina (1935), Počestná obec Valčice (1936).
Román Počestná obec Valčice vyšel poprvé v roce 1908 (JEŘÁBEK, V.K. Počestná obec Valčice. V Olomouci: R.Romberger, 1908. Druhé vydání pochází z roku
1922: JEŘÁBEK, Viktor Kamil. Počestná obec Valčice s okolím : obrazy z moravské dědiny. Praha : Česká grafická Unie, 1922. Třetí vydání zakončuje již zmíněnou řadu edice Spisů  Viktora K.Jeřábka ( JEŘÁBEK, Viktor Kamil. Počestná obec Valčice s okolím : obrazy z moravské dědiny. Praha : Fr.
Borový, 1936).
Pokud byste měla zájem o další bibliografické a biografické informace k V.K.
Jeřábkovi, doporučujeme heslo "Viktor Kamil Jeřábek" v Lexikonu české
literatury:
Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce. díl 2, sv. 2. K-L. 1. vyd. Praha : Academia, 1993. ISBN 80-200-0469-6.
Použité zdroje:
Online katalog NK ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc Naskenované katalogy:
http://katif.nkp.cz/ Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce. díl 2, sv. 2. K-L. 1.
vyd. Praha : Academia, 1993. ISBN 80-200-0469-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2009 10:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu