Viktor Fischl / Avigdor Dagan: adresa jeho bydliště v Praze po 2. světové válce
Text dotazu
Dobrý den, marně hledám informaci, kde bydlel Viktor Fischl po svém návratu z exilu do Prahy, jmenovitě pak v období kdy pracoval jako tajemník Jana Masaryka na Ministerstvu zahraničí. Dle matné vzpomínky na vyprávění mé matky je možné, že bydlel s rodinou v Dejvicích, v ulici Glinkova (dříve Dvorecká, posléze v letech 1947-1952 Remešská). Moje matka se patrně s rodinou Fischlových v té době znala, neb vyprávěla, že jí před svým vycestováním do Izraele věnovali některé drobnosti ze svého bytu (vily), jmenovitě některé skleněné (nejen broušené ale i lisované) dózy, ale možná i další drobnosti, které mám dnes uchovány doma. Dle rovněž mých matných vzpomínek mohli Fischlovi bydlet konkrétně v Glinkově ulici 4, funkcionalistické vile z roku 1937 (dnes Glinkova vila). Nějaký čas tam nějaké suterénní prostory obývala moje nevlastní teta, a jako zcela malé dítě jsem tam chodíval s matkou na návštěvy. Pamatuji si ale jen zahradu. Je zajímavé, že vila mohla patřit mezi vládní objekty, neb tam posléze v 1. patře bydlel se svou rodinou Bohuslav Sucharda, svého času ministr financí. Tolik mé vzpomínky. Budu velice vděčný pracovníkům Židovského muzea, pokud se jim podaří mé matné informace ověřit a povrdit, tj. že Viktor Fischl s rodinou bydleli po roce 1945 a před svým vycestováním do Izraele právě ve vile v ulice Glinkova 4/1952, Praha 6 - Dejvice.
Odpověď
Dobrý den,
Vaši informaci o bydlišti V. Fischla nejsme schopni potvrdit. Prohlédli jsme dostupné materiály, které máme u nás v knihově a archivu, ale na toto téma jsme nedohledali žádnou informaci. Ve vzpomínkách je tomuto období věnováno minimum prostoru. Můžeme Vám doporučit kontaktovat Archiv hl. města Prahy a jeho fondy, které však nejsou on-line přístupné. konkrétně se jedná o Soupisu pražského obyvatelstva z let 1911–1949. AHMP dále uvádí, že informace z dosud neskenovaných archů starší konskripce jsou zpřístupňovány pouze formou placené rešerše.
http://www.ahmp.cz/index.html?mid=83.
Věříme, že v Archivu by Vám mohli Vaše teze potvrdit.
S přátelským pozdravem za knihovnu ŽMP
Michal Bušek
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Knihovna Židovského muzea v Praze
Datum zadání dotazu
31.10.2023 16:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu