vichřice v západních Čechách
Text dotazu
Dobrý den,
bylo by prosím možné zjistit přesné datum vichřice, která někdy ve druhé polovině 80. let způsobila velké škody v západních Čechách?
Snad to mohlo být v letech 1987-1988 na přelomu zimy a jara.
Odpověď
Dobrý den,
podle dostupných informací bylo na území západních Čech v 80. letech minulého století zaznamenáno několik vichřic.
První, a pravděpodobně nejsilnější, přišla 23. a 24. listopadu 1984. Dle dobového tisku způsobila tato vichřice rozsáhlé škody na lesním porostu a velké škody na majetku. Podrobnější informace k tomu najdete v dobovém tisku, např. v deníku Pravda (např. v článku Vichřice si nevybírala). Tato vichřice je většinou zmiňována v přehledu největších větrných katastrof na území ČR, bývá srovnávána s orkánem Kyrill z roku 2007. Její následky jsou popsány také např. v článku Před třiceti lety ničila kraj vichřice silnější než Kyrill nebo v článku Smutné výročí pro ČEZ. Kyrill způsobil škody za 133 milionů. Další následovala jen několik měsíců poté, konkrétně 2. a 3. února 1985.
Dále je zmiňována vichřice ve dnech 18.–20. ledna 1986. V knize History of Wheather and Climate in the Czech Lands VI: Strong Winds se uvádí, že v Plzni silný vítr poničil střechy mnoha domů, v okolí Klatov popadaly stromy. Dobový tisk ji zmiňuje např. v článku Ve ztížených podmínkách.
Podle výše zmíněné knihy History of Wheather and Climate in the Czech Lands VI: Strong Winds(s. 364) zasáhlo 9. srpna 1987 Plzeň a okolí tornádo. Bylo zaznamenáno na vojenském letišti v Líních. Trvalo 40 – 60 sekund, rychlost větru byla 133 km/h. Zasáhlo oblast cca 4 km dlouhou a 150 – 250 m širokou. Škody byly vyčísleny na 1 milion Kč.
Použité zdroje
BRÁZDIL, Rudolf; DOBROVOLNÝ, Petr; ŠTEKL, Josef; KOTYZA, Oldřich; VALÁŠEK, Hubert a JEŽ, Jaroslav. History of weather and climate in the Czech Lands VI: strong winds. Brno: Masaryk University, 2004. 377 s. ISBN 80-210-3547-1.
(Ap). Ve ztížených podmínkách. Pravda: List Československé komunistické strany - odbočka Plzeň. 28.1.1986, roč. 67, č. 23, s. 1–2. ISSN 1803-1633. Dostupné také z: https://kramerius.svkpk.cz/[…]/uuid:0ccd64d0-ce01-11de-9da9-000d606f5dc6.
ČTK. Smutné výročí pro ČEZ. Kyrill způsobil škody za 133 milionů. Online. In: Tyden.cz. 18.1.2017. Dostupné z: http://www.tyden.cz/rubriky[…]za-133-milionu_414036.html. [cit. 2024-01-15].
(Pek). Před třiceti lety ničila kraj vichřice silnější než Kyrill. Online. In: iDnes.cz: Zpravodajství. 23.11.2014. Dostupné z: https://www.idnes.cz/plzen/[…]21_165000_plzen-zpravy_jzk. [cit. 2024-01-15].
(Sv). Vichřice si nevybírala. Pravda: List Československé komunistické strany - odbočka Plzeň. 27.11.1984, roč. 65, č. 281, s. 1–2. ISSN 1803-1633. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:04dbaab0-302c-11e9-9da6-5ef3fc9bb22f
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
12.01.2024 13:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu