Více o hře Prší
Text dotazu
Dobrý den. Rád bych se dozvěděl více o hře Prší. Přesněji řečeno o historii jeho vzniku, protože na internetu jsem nic normálního nenašel. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
spory o to, kde v Evropě byla poprvé sehrána karetní hra, se vedou dodnes. Rozřešit tento problém je prakticky nemožné. Schází pro to spolehlivé dobové údaje. Nároky si dělají Italové i Španělé. Jenže znalci historie karetních her, ani španělští, ani italští, svůj spor dodnes nerozřešili a s největší pravděpodobností ani nerozřeší. Pravdou ale je, že Španělé mají velkou zásluhu na rozšíření karetních her mimo Evropu. Jejich dobyvatelé, vojáci i obchodníci převáželi sady karet i do velmi vzdálených končin světa. Přes zákaz karet ve Španělsku - byl to zákaz samé královny Isabely - provázely karty i posádky flotily Kryštofa Kolumba...
Zdroj: KHESTL, Milan. Ďábelské pokušení: světové karetní hry : z domácích i zahraničních pramenů. Karviná: Intkos, 1991. s. 9 -10. ISBN 80-900755-0-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:fffb41b0-a8cc-11e6-adc9-5ef3fc9ae867
Zmínky o karetní hře Prší jsme našli, viz níže:
Skupina Prší
Pro tuto skupinu je typické, že cílem hráčů je zbavit se co nejdříve karet odložením na odkládací balíček, ale s tím, že odkládaná karta musí být barvy či hodnoty stejné jako karta odložená předchozím hráčem. Některé karty navíc mají různé zvláštní vlastnosti, např. brání následujícímu hráči ve hře, mění barvu apod. První hra tohoto typu se objevila pod názvem Eights v USA ve 30. letech 20. století. K nám dorazila až po druhé světové válce.
PRŠÍ
Hráči: 2-6
Karty: 32, německé
Tato hra se u nás objevila asi před 50 lety a dodnes patří к nejoblíbenějším.
1. Cíl hry: co nejdříve se zbavit karet jejich odložením do odkládacího balíčku.
2. Rozdávání: 5 karet každému, 1 kartu otočit (je první kartou odkládacího balíčku), zbytek tvoří talon...
Zdroj: SVOBODA, Tomáš. Oficiální pravidla karetních her. Praha: Eminent, c2002. s. 242. ISBN 80-7281-116-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:cd59d250-7ae7-11e8-ad64-005056825209
Mau-mau Hra nemá bohatou tradici. Podle pramenů světové literatury vznikla někdy v poválečných letech. Ve střední Evropě se prosadila pod nejobvyklejším názvem „prší“ nebo někde též „pony“. Pravidla jsou víceméně stejná. V každém případě můžeme hru mau-mau doporučit. Nepostrádá přiměřenou míru napětí a vzruchu a přitom ji stačíme zvládnout v pouhých pěti minutách. Pro úplnost dodejme, že název byl odvozen od jména ozbrojeného křídla národně osvobozeneckého hnutí v Keni, založeného v roce 1952. Počet hráčů: 2-5 Druh karet: 32listové pikety nebo mariášky...
Fantan Je variantou hry „prší“. I zde hrají roli osmičky jako u „mau-mau“ ale karty se přihazují jako v dominové hře. Počet hráčů: 2 i více, nejlépe 4. Karty: Whistové - 52 listů, od A přes 2 až ke králi...
Zdroj: OMASTA, Vojtěch a RAVIK, Slavomír. Karty, hráči, karetní hry. Praha: Levné knihy KMa, 2005. s. 145, 147. ISBN 80-86367-43-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:e8fae5f0-d056-11e5-b8d0-001018b5eb5c
ferbl - 1. hazardní karetní hra (podobná do jisté míry pokeru), lidově se tak často označuje hra prší nebo její určitá varianta Ferbl se zde rozmohl jako kokotice na úkor ušlechtilého mariáše, bulky a dardy.  - Neuměl mariáš, tak jsme celej víkend hráli ferbla. 2. potvrzení, dopis (častěji v brněn, mluvě). Ten ferbl musíš mět podepsané od fotra. - Jak nemáte ferbl, tak vás dovnitř nepustím. 3. vězeň, lístek se vzkazem, moták, viz ferbla. Ta čubka práskla, že jsem mu dala ferbla..; něm. Farbeln či Färbein (psáno i Ferbeln) karetní hra, o které (Deutsches Wörterbuch) DWB uvádí, že „zde platí pouze karty stejné barvy, ne však trumfy“; z něm. Färbel nebo Ferbel barva, což je formálně zdrob. z Farbe barva, dosl, tedy barvička (což byl i dřívější čes. název této hry); druhý význam viz ferbla ferbla - moták z vězení, tajný dopis, také v souč. vězeň, mluvě tajný vzkaz, srov. darda Podzimek 1937; starý argot, výraz, bývalo též ferblovat psát; snad z něm. Färbel barva (dosl, zdrob. barvička, barva je spis. Farbe), avšak v něm. arg. je ferben nebo färben lhát (možná ve smyslu našeho přibarvit), Farbe barva znamená v argotu „co bylo řečeno“ ferblovat - 1. brněn.zapisovat, (úředně) potvrdit. Ten kořeň vzadu si furt песо ferbluje, neni to nejaké fízl? 2. hrát karty. Jaks vo noční nechtěl šlofčit, taks musel ferblovat.
Zdroj: HUGO, Jan. Slovník nespisovné češtiny: argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. Praha: Maxdorf, c2009. s. 127. ISBN 978-80-7345-198-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:2f2e8e40-c5a7-11e7-a351-005056825209
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.01.2023 01:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu