Prezentace a vnímání
Text dotazu
Dobrý den, marně pátrám po literatuře k tématu
prezentace a vnímání uměleckého díla. Narazila jsem zatím pouze na články v
časopisu artefiletika. Prosím o doporučení autorů, kteří se tomuto tématu
věnují. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
zasíláme Vám několik tipů na knihy pojednávající o umění a jeho vnímání. K dalšímu vyhledávání lze využít i bibliografie u jednotlivých děl. Knihy naleznete na internetové adrese http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze, báze NKC,(klíčová slova : umělecké dílo, estetika) :
-Co má člověk z umění a jiné úvahy o umění z let 1911-1937 : [Vydáno ... k výstavě "Dílo Josefa Čapka"] / Josef Čapek ; S předmluvou Vlastimila Rady. -- Vyd. 1. -- V Praze : Výtvarný odbor Umělecké besedy, 1946. -- 98 s.
-Komplexní analýza uměleckého díla : určeno pro posl. všech kateder JAMU. Díl 2.. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1990. -- 86 s.
-Obecná uměnověda : Stručný přehled a úvod / Dušan Prokop ; Graf. úprava Karel Stibral. -- Praha : Gryf, 1994. 92 s.
-Co je umění? : texty angloamerické estetiky 20. století / Tomáš Kulka, Denis Ciporanov (eds.) ; [z anglických originálů přeložili Denis Ciporanov ... et al.]. -- Červený Kostelec : Pavel Mervart, 2010. -- 437 s.
-Studie / Jan Mukařovský ; připravili Miroslav Červenka a Milan Jankovič. -- Vyd. 1.. -- Brno : Host, 2000-2001. 2 sv. (556, 598 s.)
-O podstatě uměleckého díla / Romano Guardini ; uspořádal a předmluvu napsal Walter Zahner ; přeložil Karel Šprunk. -- Vyd. 1.. -- Praha : Centrum teologie a umění : Triáda, 2009. -- 165 s.
-Psychologie umění : skripta pro posl. filozofické fak. Univ. Karlovy / Jiří Šlédr. -- 1. vyd.. -- Praha : Karolinum, 1991. -- 205 s
-Umělecké dílo jako znak : z univerzitních přednášek 1936-1939 / Jan Mukařovský ; [doslov a medailon napsal Milan Jankovič]. -- Praha : Ústav pro českou literaturu AV ČR, 2008. -- 137 s. :
-Umělecké dílo literární / Roman Ingarden ; [přeložil Antonín Mokrejš]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Odeon, 1989. -- 419 s.
-Umělecké dílo v literatuře a jeho výchovná moc / napsal F.V. Krejčí. -- Praha : Dědictví Komenského, 1903. -- 74 -[Č.záznamu: 002163101]
časopisy:
Estetika : časopis pro estetiku a teorii umění. -- Praha : Academia.
Uvedenou literaturu si může vypůjčit na základě průkazu čtenáře,
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Pro_uzivatele_a_navstevniky&submenu2=16.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.07.2011 11:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu