Literatura k tématu Sametová revoluce na Havlíčkobrodsku
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na doporučení na vhodnou literaturu k seminární práci na téma Vnímání Sametové revoluce na Havlíčkobrodsku. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
tématu sametové revoluce se věnují především články:
MED, Pavel. Když se Vysočina zahalila do sametu... Deník : Vysočina : Havlíčkobrodský deník. 16.11.2007, 6(268), 14. ISSN 1802-0879.
JINDROVÁ, Alena. Listopad 1989 v Havlíčkově Brodě. Havlíčkobrodské listy : pro občany našeho města. 2009, 3(10). Dostupné z: https://www.muhb.cz/docs/texty/0/195/havlickobrodske-listy-rijen-2009.pdf
KLEMENTOVÁ, Zuzana. Tomáš Holenda vzpomíná na události listopadu 1989. Deník : Vysočina : Havlíčkobrodský deník. 21.11.2009, 8(271), 2. ISSN 1802-0879.
KLEMENTOVÁ, Zuzana. Tomáš Holenda vzpomíná na události listopadu 1989. 2. Deník : Vysočina : Havlíčkobrodský deník. 28.11.2009, 8(277), 2. ISSN 1802-0879.
KLEMENTOVÁ, Zuzana. Tomáš Holenda vzpomíná na události listopadu 1989. 3. Deník : Vysočina : Havlíčkobrodský deník. 05.12.2009, 8(283), 2. ISSN 1802-0879.
KLEMENTOVÁ, Zuzana. Na sametovou revoluci vzpomíná brodský chartista Jan Schneider. 1. Deník : Vysočina : Havlíčkobrodský deník. 24.10.2009, 8(249), 2. ISSN 1802-0879.
KLEMENTOVÁ, Zuzana. Na sametovou revoluci vzpomíná brodský chartista Jan Schneider. 2. Deník : Vysočina : Havlíčkobrodský deník. 31.10.2009, 8(254), 2. ISSN 1802-0879.
Šikula, Martin. Pod (staro)novou hlavičkou na cestu polistopadového vývoje: (K některým aspektům proměny okresního tisku v důsledku sametové revoluce). Západní Morava, 2019, 23, s. 85-106.
Další informace můžete dohledat v databázích českého tisku Anopress a ČTK - obě jsou dostupné z konta čtenáře.
Dále doporučujeme využít Digitální knihovnu Vysočiny. K témetu sametové revoluce se pravidelně vracejí regionální deníky obvykle v období kulatých výročí. Na Havlíčkobrodsku to je především týdeník Cesta Vysočiny (později vycházel jako Cesta Vrchovinou). Plné texty digitalizovaných časopisů jsou dostupné u nás v knihovně.
Jako teoretická východiska lze využít i knihy:
JURMAN, Oldřich. Převrat. II, Události 17. listopadu dnešníma očima. Vydání první. Praha: Česká citadela, 2021. 406 stran. ISBN 978-80-88382-26-3.
AGHA, Petr a GÉRYK, Jan. Otisky sametové revoluce : kde přebývá devětaosmdesátý. Vydání první. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2021. 177 stran. ISBN 978-80-246-4792-0.
ČABÁKOVÁ, Tatiana. Samet 1989. 1. vydání. Brno: CPress, 2019. 317 stran. ISBN 978-80-264-2809-1.
Listopad 1989 v Československu : sborník příspěvků z konference uspořádané Muzeem Vysočiny Havlíčkův Brod 10.10.2009 v sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě. Havlíčkův Brod: Muzeum Vysočiny, 2010. 77 s. ISBN 978-80-87302-04-0.
Použité zdroje
https://tritius.kkvysociny.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Havlíčkův Brod
Knihovna
Krajská knihovna Vysočiny Havlíčkův Brod
Datum zadání dotazu
24.10.2024 19:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu