Vesnice Scaius v Rumunsku
Text dotazu
Přesná formulace dotazu: Dobrý den, chtěla bych vyhledat předky lidí
narozených v obci Scaius (Caras-Severin). Jde o Slováky, kteří po 2.sv.válce
reemigrovali zpět do ČR. Existují nějaké záznamy, podle kterých by se dala
zjistit jména rodičů s daty a místy narození? Nevím na jaký archiv v
Rumunsku se v tomto případě obrátit, protože nevím pod jakou oblast ves
spadá, a zda byla založená pouze Slováky nebo tam žili i jiné národnosti. Od
prarodičů vím, že do Rumunska přišli z Kamienky, Drienice a Jarabiny. Psala
jsem i do slovenského archivů, ale tam mi bylo sděleno, že žádné doklady o
vystěhování nemají, tak mi zbývá jedině projít životy předků v
Rumunsku...... Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
doporučujeme Vám publikaci D.Bittnerové, M.Moravcové " Kdo jsem a kam patřím, SOFIS : Praha 2005 obsahující kapitolu " Struktura etnických menšin a imigračních skupin v České republice, (Vývoj let 1918-2001).
Kromě kapitol zabývajících se jednotlivými etnickými menšinami obsahuje kniha soupis literatury a národnostní rejstřík.
V Národní knihhovně je možné si ji vypůjčit s platným čtenářským průkazem,
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Pro_uzivatele_a_navstevniky&submenu2
=16dop, do studovny pod signaturou II 75022.
Kromě této publikace Vám doporučujeme kontaktovat Rumunský kulturní institut v Praze, http://www.rumunskoprovas.cz/ru2/index.php?doc=kontakt a České centrum v Bukurešti, http://www.czechcentres.cz/bucharest/novinky.asp,
případně Rumunské velvyslanectví v Praze, http://praga.mae.ro/.
Zasíláme Vám internetový odkaz na Rumunskou národní knihovnu, která Vám jistě poskytne doporučení kam se můžete obrátit, http://www.bibnat.ro/.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.07.2009 10:03
šárka vavříková píše:
Středa 26.04.2017 14:10
....... je ten váš dotaz stále aktuální ?
MICHAL ZIMA píše:
Pátek 16.02.2018 16:05
Pocházím z rodiny s takovými kořeny. Otcovy kořeny pochází z obce Kamjenka, okres Stará Lubovňa. Matčiny kořeny pochází z obce Šoma, nynější název Drenica okres je tušim Sabinov. Oba rodiče se narodili v obci Scaius v Rumunsku. Většina Slováků reemigrovala po roce 1945 do Československa. Část se jich nachází v Chomutově, Chebu a Aši. Na Moravě v obci Troskotovice, Brno-venkov a Dyjákovice na Znojemsku. Knihu o tomto etniku napsal Dr. Mušinka. Ke knize jsem se ještě nedostal, ale shora jmenované obce na Slovensku a v Rumunsku jsem několikrát navštívil.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu