Versailleské cennosti a šperky
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli se příběhy typu Královnin náhrdelník zakládají na pravdě, jestli se k historii Versailles řadí i nějaké významné klenoty, šperky, cennosti nebo kuriozity. Nemyslím tím obrazy ani sochařskou výzdobu. Mnohokrát děkuji za jakoukoliv odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
román Královnin náhrdelník od Alexandra Dumase (v originále Le collier de la reine) je druhým svazkem tetralogie Paměti lékařovy (Mémoires d´un médecin) a byl opravdu inspirován skutečnou událostí, která se stala na francouzském dvoře za vlády Ludvíka XVI. a jeho ženy Marie Antoinetty přibližně v letech 1784 - 1786. Celou událost podrobně popisuje např. Jiří Žák ve své knize Co ještě Paříž neřekla (Brno: Jota, 2004. ISBN 80-7217-261-1), str. 84-91. Popis aféry naleznete, ovšem v angličtině, i na stránkách internetové encyklopedie Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Queen%27s_Necklace). Celá událost vznikla jako obyčejný podvod, ale dosáhla takových rozměrů, že byla jednou z rozbušek Velké francouzské revoluce. Lid zápasící s bídou a nouzí pobuřovala rozmařilost a chování francouzského dvora a aféra s náhrdelníkem, která očernila především Marii Antoinettu, jenom podnítila nenávist lidu ke královské rodině. Ani soudem prokázaná královnina nevina nic nezměnila.
Alexandre Dumas napsal své dílo společně s historikem Augustem Maquetem, který mu vyhledával materiál a připravoval první nástin děje. Dumas měl potom za úkol literární zpracování díla, při kterém mu ovšem pomáhali i další spolupracovníci. Postavy, které se v románu objevují byly opravdu aktéry aféry s náhrdelníkem (např. hraběnka de la Motte, kardinál de Rohan, hrabě Cagliostro atd.), Dumas je však někdy ukazuje v nepravdivých souvislostech tak, jak jemu byla aféra známa (v roce publikování románu, tzn. 1849-1850, totiž ještě všechny podrobnosti případu nebyly odhaleny). Další informace můžete získat z francouzského slovníku Dictionnaire des ouvres na adrese http://www.dumaspere.com/pages/dictionnaire/collier_reine.html .
Co se týče hledání jiných významných klenotů, šperků, cenností nebo podobných věcí, které by se nějakým způsobem vázaly k historii Versailles, tak v tomto případě jsme bohužel úspěšní nebyli. Národní knihovna nemá ve fondu žádné dokumenty věnující se tomuto tématu a knihy o Versailles jsou vesměs turistickými průvodci, případně líčí historii zámku pouze ve smyslu stavby, architektury, výzdoby, změn za doby vlády různých panovníků apod. Téměř všechny tyto publikace jsou ještě navíc ve francouzštině.
Pokud však máte o tuto tématiku hlubší zájem, uvádíme několik institucí, na které byste se mohla se žádostí o informace obrátit:
- Městská knihovna ve Versailles (Bibliothèque municipale de Versailles) - https://www.versailles.fr/culture/etablissements/bibliotheques-municipales/
- Výzkumné centrum zámku Versailles (Centre de recherche du Château de Versailles) - z hlavní strany http://www.chateauversailles.fr/ 4. odkaz vlevo, stránka je dostupná i v angličtině
- Národní knihovna Francie, kde můžete využít podobnou službu jako je Ptejte se knihovny - Ask a Librarian (Poser une question à un bibliothécaire) http://www.bnf.fr/en/collections_and_services/a.ask_a_librarian_sindbad.html
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2007 13:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu