verš, strofa
Text dotazu
Co je to vers a sloha a co vyjadrujú?
Odpověď
Dobrý den, charakteristiky verš a sloky uvádí např. Fraus Slovník literárních pojmů:
Fraus Slovník literárních pojmů aneb Co se skrývá za slovy. Plzeň : Fraus, 2006. 159 s. ISBN 80-7238-620-4.
verš - ... Verš je jedna řádka básně... Jazyk verše - výběr a řazení slov, způsob větné stylizace - je vázán pravidly veršového rytmu (verše jsou psány tzv. "řečí vázanou". Věta je ve vztahu k verši ve služebném postavení - verš využívá její významy, ale zároveň si je přizpůsobuje - zdůrazňuje je na svém počátku a konci ... Verš je zvuková (tj. intonační, rytmická) a významová jednotka básně...
strofa, též sloka (z řec. strofé=obrátit) - Strofa je dílčí útvar ve výstavbě básně složený z několika veršů (výjimečná je strofa jednoveršová); je to významový a rytmický celek. Pravidelné strofy - o stejném počtu veršů a se shodným uspořádáním rymů - podporují vznik metrického impulsu. V české poezii je častá strofa čtyřveršová a dvouveršová; opakující se strofa je druhem refrému. Strofy o různém počtu veršů, časté v moderní poezii, jsou důežitější jako celek významový než rytmický.
Další informace o těchto literárních útvarech naleznete v češtině i v následujících publikacích:
VLAŠÍN, Štěpán a kol. Slovník literární teorie. 2. rozšířené vyd. Praha : Československý spisovatel, 1984. 465 s.
PAVERA, Libor; VŠETIČKA, František. Lexikon literárních pojmů. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2002. 422 s. ISBN 80-7182-124-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2007 15:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu