verš Friedricha Schillera
Text dotazu
Přeji krásný den mohl by mi někdo zodpovědět, z
jakého díla Friedricha Schillera je verš "V tvé hrudi jsou hvězdy tvého
osudu." ?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
verš "v tvé hrudi jsou hvězdy tvého osudu" pochází z dramatické básně Valdštejn, kterou Friedrich Schiller dokončil 17. března 1799 a již v dubnu bylo drama provozováno ve Výmaru. V části Piccolominiové (konkrétně v šestém výstupu druhého dějství) tato slova k Valdštejnovi pronáší jeho důstojník, polní maršál Illo:
O, du wirst auf die Sternenstunde warten, Bis dir die irdische entflieht!
Glaub´mir, In deiner Brust sind deines Schicksals Sterne.
Vertrauen zu dir selbst, Entschlossenheit Ist deiner Venus! Der Maleficus, Der einz´ge, der dir schadet, ist der Zweifel.
V němčině celý text Valdštejna naleznete i na Google Books (např. http://books.google.cz/books?id=JKwqAAAAYAAJ , verš je na s. 411, http://books.google.cz/books?id=xWoOAAAAQAAJ , verš naleznete na s. 133).
Do češtiny byla dramatická báseň Valštejn přeložená několikrát, existuje tedy i více variant českého vyjádření příslušného verše "In deiner Brust sind deines Schicksals Sterne", např:
* SCHILLER, Friedrich. Valdštejn : dramatická báseň o třech dílech. Přeložil Bohdan Kaminský. Praha : Nakladatelství J.Otty, [1910] s. 111.
A opět budeš hvězd
příznivých vyčkáva - a mezi tím
příznivá chvíle mine. V prsou tvých,
jen tam jest ukryt los tvůj budoucí!
Tvou Venuší, tvou hvězdou příznivou
jest odhodlanost, sebedůvěra -
neblahou tvojí hvězdou, jedinou,
jež tobě škodí, je tvá pochyba.
* SCHILLER, Friedrich. Valdštejn ; Marie Stuartovna ; Panna orleánská.
Přeložili Valter Feldstein (Panna Orleánská) a Vladimír Šrámek (Valdštejn a Marie Stuartovna). Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1958. s. 106.
Teď čekáš na konfiguraci hvězd,
a pozemská ti zatím uteče!
V svých prsou jen máš hvězdy osudu.
Jen sebedůvěra a vůle k činu
je tvoje Venuše! A zlý tvůj duch,
tvůj škůdce jediný, je váhavost.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.06.2011 16:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu