veřejné knihovny
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat, za kterého panovníka byly zakládány první veřejné knihovny v českých zemích. Děkuji
Odpověď
Dobrý den
zakladani verejnych knihoven u nas melo v dejinach radu "pripravnych kroku". Vyznamnym meznikem bylo otevreni Verejne c.k. univerzitni knihovny v r. 1777 (cili v tomto pripade Marie-Terezie a Josef II.), dalsimi predchudci byly pujcovny a citarny knih (18., 19. stol.), knihovny ceskych ctenarskych spolku apod. Dale se zakladaly obecni mestske knihovny (prvni znama vznikla v r. 1834 v Zebraku, v te dobe vladl cisar Frantisek I, Rozvoj v 19. stol.). Pro presnou informaci doporucuji precist napr. knihu Dejiny knihoven a knihovnictvi, J. Cejpek a kol. z r. 2002 a nektere dalsi publikace ve fondu Knihovny knihovnicke literatury v Narodni knihovne - Knihovnickem institutu.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.01.2008 13:29
Eva Dofková píše:
Sobota 14.08.2021 14:28
Dobrý den,
potřebuji upřesnit větu: "Počátek britských veřejných knihoven přitom spadal na přelom 40. - 50. let. O které století se ale jedná?
PSK - admin píše:
Čtvrtek 16.09.2021 13:32
Dobrý den, v kontextu věty, kterou uvádíte, by se mělo jednat o 40.-50. léta 19. století. Větu jsme nalezli v publikaci: POKORNÝ, Jiří. Lidová výchova na přelomu 19. a 20. století. Praha: Karolinum, 2003. s. 186. ISBN 80-246-0508-2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:56dba100-ad2b-11e3-9d7d-005056827e51.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu