Velký trh tovarů království českého 1754 ve Veltrusích
Text dotazu
Dobrý den, mám zadanou seminární práci na téma uvedené v předmětu tohoto dotazu. Jelikož jsem z opačného konce republiky, rád bych požádal o informace, či radu, kde tyto informace seženu. Bydlím v Třebíči na Vysočině. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.
Odpověď
Dobrý den, řadu zmínek najdete na internetu, např.:
http://www.meuslany.cz/data/ke_stazeni/premek/2005/2005_04_premysl_listy.pdf .
Na závěr uvádíme několik knih a článků k tématu, základní je patrně studie O. Špecingera z r. 1985.
Prostřednictvím své knihovny si můžete knihy nebo kopie článků objednat z jiných knihoven v ČR (meziknihovní výpůjční služba). Případně lze kopie objednat v Národní knihovně, na adrese reference@nkp.cz.
Zkuste se dále obrátit na město Veltrusy ( www.veltrusy.cz - stránky byly momentálně nefunkční).
Na zámku ve Veltrusech proběhla v r. 2004 výstava k veletrhu, zkuste se obrátit se žádostí o informace tam: http://www.veltrusy.net/. Někdo výstavu musel připravovat, možná k ní vyšel nějaký materiál.
Několik pramenů:
Špecinger, O.: První vzorkový veletrh v Čechách roku 1754. In: Hospodářské dějiny č. 13/1985, s. 89-113.
Výstavy a veletrhy : historie, teorie, praxe, komunikační specifika / Dušan Pavlů ; -- Praha : Merkur, 1988. -- 178 s. : tb., [32] s. fot. ; 20 cm, s. 12-13.
Hlavní záhlaví    Drahošová, Blanka
Název               Majitel panství Veltrusy Chotek předběhl svou dobu
/ drb
Zdroj. dokument      Mladá fronta Dnes. Středočeské vydání, ISSN
1210-1168 Roč. 15, č. 167 (20040720) 15:167
Resumé              Majitel panství a zámku Veltrusy Rudolf Chotek uspořádal v roce 1754 první veletrh..
Hlavní záhlaví    Špecinger, Otakar
Název               Primát světového výstavnictví / Otakar Špecinger
Popis (rozsah)       1 obr
Zdroj. dokument      Dějiny a současnost Roč. 13, č. 5 (1991), s. 62-63 13:5
Hlavní záhlaví    (lup)
Název               První veletrh světa / (lup)
Popis (rozsah)       il.
Zdroj. dokument      Magazín 2000 záhad, ISSN 1211-4928 Roč. 14, č. 10 (20070511), s. 35 14:10
Poznámka            Rubrika: Za poznáním
Hlavní záhlaví    Hájková, Eva
Název               Zámek připomíná výročí veletrhu / Eva Hájková ;
[rozhovor zapsala] Blanka Drahošová
Popis (rozsah)       il.
Zdroj. dokument      Střední Čechy Dnes S. C/4
1210-1168 Roč. 15, č. 167 (20040720) 15:167C:4
Další původce     Drahošová, Blanka
Předmět. kat.      výstavnictví -- organizace výstav
Předmět. kat.      kulturní památky -- památkové objekty
Předmět. heslo     Veltrusy (zámek)
Klíčová slova     zámky * zámecké expozice * veletrhy * výročí
Forma a žánr       rozhovory
Resumé              Expozice k 250. výročí prvního veletrhu na zámku Veltrusy v roce 1754.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2007 18:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu