Velkomoravské hradiště - podoba a každodennost
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat na hradiště, která vznikala v době Velké Moravy. Potřebovala bych spíše informace o životě lidí v těchto hradištích, o tom, čím se zde bavili, co potřebovali k spokojenému životu - jednoduše jak vypadal život v hradišti v této době obecně, jeho podoba a co byla pro lidi každodennost. Zajímavosti jsou určitě vítány. Byla bych velmi ráda, pokud byste mi mohl(a) doporučit nějakou knížku tímto tématem se zabývající. Mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
v době Velké Moravy (cca 833-906 (907)) vznikla nebo byla přebudována například tato hradiště:
Šárka, Stará Kouřim, Češov, Holovousy, Rubín u Podbořan, Zabrušany, Vlastislav, atd… Hradiště vznikala už od poloviny 7. století. Byla to opevněná sídla, která byla v některých případech navíc chráněna přírodními objekty (řekou, apod.). V 9. století se začal zvětšovat rozsah těch hradišť, která nabývala politického nebo společenského významu. Například se přidávaly další opevněné plochy. Také docházelo ke zdokonalování opevnění.
Co se týče každodenního života, máme k dispozici pouze publikaci (viz níže), která zkoumá celou problematiku z archeologického hlediska. Jsou zde tedy popsány různé nástroje a další předměty, které byly v hradištích nalezeny, ale není nějak uceleně popsán každodenní život tehdejších obyvatel.
V 9. a 10. století bylo již zemědělství poměrně rozvinuté, mezi hlavní pěstované plodiny patřila pšenice, v menší míře také žito, ječmen, ještě méně hrách nebo čočka. Sklizeň se prováděla pomocí srpů a ukládala se do obilnic, což byly podzemní jámy různého tvaru. Obilniny byly dále zpracovávány pomocí ručních rotačních mlýnků na mouku. Živočišná výroba v této době pokračovala a pěstoval se hlavně hovězí dobytek a prasata, přičemž na většině nalezišť převažoval hovězí dobytek. Také byly nalezeny doklady o kastrování hovězího dobytka. V menší míře se pěstovaly také ovce a kozy a byly nalezeny také doklady o konzumaci koní, kteří byly na našem území v této době chováni ve velkém množství. Nebyly nalezeny žádné jasné důkazy o konzumaci psů, pouze o jejich poměrně hojném počtu rozmanité velikosti i vzhledu. Také se právě v tomto období začínají objevovat kočky menší než kočka divoká, velikostně shodné s dnešními kočkami. Mezi nejčastěji chované ptáky patří kur, husa, kachna a holub. Dobytek byl chován venku, v některých případech v ohradách.
Z dalších odvětví je v tomto časovém období doloženo hutnictví, kovářství, zpracování barevných kovů, dřeva, kostí, kůže, proutí, parohů, výroba textilu a keramiky, lámání kamene a jeho opracování, výroba vápna, pálení dřevěného uhlí. Také začala výroba šperků, kdy jednodušší ozdoby vyráběli kováři a složitejší a dražsí šperkaři a zlatníci. Ze dřeva byly například vydlabávány rakve pro zesnulé, koryta pro zvířata nebo studánky.
Pro podrobnější informace doporučujeme v níže uvedené publikaci kapitolu III. Od počátků hradišť k historickým Přemyslovcům: konec 7. až polovina 9. století
Zdroj:
BERANOVÁ, Magdalena a Michal LUTOVSKÝ. Slované v Čechách: archeologie 6.-12. století. 1. vyd. Praha: Libri, 2009, 475 s. ISBN 978-80-7277-413-5.
Asi nejkomplexnější informace byste mohla nalézt v této publikaci:
Galuška, Luděk. Slované: doteky předků: o životě na Moravě 6.-10. století. Brno: Moravské zemské muzeum, 2004. 148 s. ISBN 80-7028-218-5.
Bohužel není v našem fondu, takže nemůžeme ověřit, zda se v ní požadované informace skutečně nachází, ale v záznamu publikace v Souborném katalogu České republiky je naskenovaný obsah a podle něj to vypadá, že by pro Vás mohla být užitečná. Život Slovanů je v publikaci popsán, podle toho kde žili (vesnice, hradiště apod.):
http://www.obalkyknih.cz/file/toc/88405/pdf
Zde je odkaz na bibliografický záznam publikace v Souborném katalogu ČR:
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002060378&local_base=SKC
V záznamu dokumentu také najdete informaci o tom, které knihovny ho vlastní.
Dále Vám doporučujeme tuto publikaci:
BERANOVÁ, Magdalena. Slované. Druhé vydání. Praha: Nakladatelství Libri, 2015, 311 stran. ISBN 978-80-7277-538-5.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
08.02.2016 20:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu