Velké jablko (big apple)
Text dotazu
Proč se New Yorku říká Velké jablko (big apple)?
Odpověď
Dobrý den,
podle amerického etymologa Barryho Popika výraz Big Apple v psaném textu poprvé použil sportovní novinář John J. Fitz Gerald, píšící pro New York Morning Telegraph, v roce 1924 ve svém sloupku o dostizích. Slyšel ho o čtyři roky dříve mezi afroamerickými stájníky na závodišti v New Orleans, kteří ho užili ve spojitosti se závodišti v New Yorku. Fitz Gerald ve svém prvním sloupku napsal, že Velké jablko je snem každého chlapce, který kdy přehodil nohu přes plnokrevníka a je cílem všech jezdců. Velké jablko je jen jedno. Je to New York. Barry Popik to vysvětluje tak, že newyorská závodiště byla bohatší a šlo zde vyhrát více peněz, a protože je jablko považováno za krále ovoce a koně jablka milují, bylo toto pojmenování nasnadě.
Více se můžete dočíst na stránkách Barryho Popika (https://www.barrypopik.com/).
Použité zdroje
https://www.barrypopik.com/
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně
Datum zadání dotazu
23.02.2023 20:12
sam píše:
Úterý 21.05.2024 09:48
proč se to menuje big apple
PSK - admin píše:
Úterý 21.05.2024 14:50
Dobrý den,
věříme, že vysvětlení naleznete v odpovědi na původní dotaz. Odpověď je možné doplnit ještě dalšími zdroji, které uvádějí, že frázi o velkém jablku, kterou novinář Fitz Gerald původně použil v souvislosti s dostihovými závody, si oblíbili také jazzový hudebníci, kteří ní označovali newyorskou jazzovou scénu. Výraz se pak naplno ustálil v 70. letech 20. století.
Zdroje:
ŠŤASTNÁ, Martina. Proč se New Yorku říká „Velké jablko“ a jak získala své přezdívky další slavná města světa?. Online. In: StoryMag. 19.10.2021. Dostupné z: https://storymag.cz/[…]/. [cit. 2024-05-21].
NIX, Elizabeth. Why is New York City nicknamed the “Big Apple”?. Online. In: History. 23.7.2024. Dostupné z: https://www.history.com/[…]/why-is-new-york-city-nicknamed-the-big-apple. [cit. 2024-05-21].
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu