velká písmena v bublinách komiksů
Text dotazu
Komiks ve svých bublinách z 85 % obsahuje velká tiskací písmena
je proto nějaké zdůvodnění? Prosím o jasnou formulaci odpovědi, abych jí mohla předat žákům druhých tříd.
Odpověď
Dobrý den,
předpokládáme, že psaní velkých tiskacích písmen je v rámci komiksového žánru spíše otázkou zvyku a praktičnosti. Zdá se, že tato úprava se používala a stále používá z důvodu usnadnění čitelnosti textu. Publikace o historii a vývoji komiksového žánru se bohužel podobou písma v "bublinách" nezabývají.
Svým vývojem prošla "bublina" jako taková.  U starších dokumentů komiksového typu se většinou setkáváme s textem uvedeným pod obrázkem, popřípadě v rámečcích. Z této úpravy ovšem většinou není zřejmé, která postava je původcem výroku. U novějších komiksů se můžeme setkat např. s psaním textu na trička postav (Yellow Kid), později se ustálilo používání "bublin".
"Maximálně redukovaný a zhuštěný text promluv je zpravidla umístěn v tzv. bublinách, které vycházejí z úst hrdinů (existují rovněž komiksové formy bez textu nebo s textem pod obrazy, nejsou ovšem vnímány jako typické). Tvar těchto obláčků má svou specifickou sémantiku:  rozlišuje řeč vyslovenou (obláček zužující se do "zobáčku" zakončeného u tváře postavy) a vnitřní (obláček spojený s postavou několika bublinkami), naznačuje rovněž emocionální zabarvení výpovědi (např. zubatá linie obláčku znamená expresivní projev - výkřik, vztek apod.) Pro textovou složku komiksu je vedle dialogů příznačné onomatopoické znázornění zvuků, mající rovněž podobu ustálené abecedy (např. ZIP pro svištění kulky, BANG pro úder). Textová složka komiksu tak disponuje vlastním metajazykem."
Zdroj: MOCNÁ, Dagmar a kol. Encyklopedie literárních žánrů. 1. vyd. Praha: Paseka, 2004. s. 317.
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit také na Ústav pro českou literaturu AV ČR:  http://www.ucl.cas.cz/cs/
Použitá literatura:
* MOCNÁ, Dagmar a kol. Encyklopedie literárních žánrů. 1. vyd. Praha: Paseka, 2004. 699 s. ISBN 80-7185-669-X.
* KRUML, Milan. Comics: stručné dějiny. 1. české vyd. Praha: Martin Trojan - 3-JAN, C2007. 318 s. ISBN 978-80-86839-12-7.
* FANTOVÁ, Jana, ed. et al. Nový český komiks (2000-2012) = New Czech comics (2000-2012) = Der neue tschechische Comic (2000-2012). Vyd. 1. Praha: Ministerstvo kultury České republiky, 2012. 240 s. ISBN 978-80-87546-06-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.05.2013 09:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu