Velká/malá písmena -- youtube/YouTube jako přídavné jméno
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak zacházet se slovem YouTube ve funkci přídavného jména ("Autor na svém youtube/YouTube kanálu představuje..."). Po vzoru jiných přídavných jmen (Vánoce -> vánoční, Facebook -> facebookový) by se asi psalo s malými písmeny, ale slovo nemá tvar přídavného jména, zůstává ve své záklaní podobě. Nebo by bylo lepší psát "youtubový"? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
po prozkoumání internetu je zřejmé, že i přídavné jméno "youtubový" se postupně usazuje ve slovníku českých uživatelů, tedy bych se nebála používat to – a jak píšete, s malými písmeny.
Samozřejmě ale vždy záleží na druhu textu, takže v nějakých formálnějších žánrech by bylo nejspíš vhodnější zůstat u přívlastku neshodného (YouTube).
V případě hlubšího zájmu Vám doporučuji obrátit se na Ústav pro jazyk český AV ČR, kde se tím dříve zabývala Magdalena Kroupová (viz literatura).
Použité zdroje
Kroupová, Magdalena: Brufenujete? Vesmír, 9. 3. 2017. Dostupné online: https://vesmir.cz/[…]/brufenujete.html [cit. 4. 11. 2022]
Kroupová, Magdalena: Youtubovat. Lidové noviny – Magazín Pátek (Praha), 30, č. 6, 10. 2. 2017, s. 5; Slovo / 2017.
Lišková, Michaela: Rubrika Slovo v Magazínu Pátek Lidových novin v roce 2017. In: Jazykovědné aktuality, roč. LV (2018), č. 1 a 2, s. 13. Dostupné online: https://www.jazykovednesdruzeni.cz/[…]/2018_1-2.pdf [cit. 4. 11. 2022]
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
04.11.2022 15:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu