Velitelství Bojového střediska bombardovacího
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, kde v roce 1938 sídlilo velitelství Bojového střediska bombardovacího.
Podle tohoto zdroje (http://www.vrtulnik.cz/ww2/0cvicna5.htm) byla cvičná letka, ze které velitelství mělo vzniknout, přesunuta do Kunovic a následně z ní mělo vzniknout velitelství. Přesun jednotky je uveden i v tomto zdroji (https://www.valka.cz/Cvicna[…]ho-pluku-5-1938-1938-t58321), který však jako sídlo bombardovacího velitelství následně uvádí Přibyslav (https://www.valka.cz/topic/view/58131). Dále bych se rád zeptal, zda byl přesun pouze administrativní, nebo zda došlo skutečně k nějakému přesunu techniky a personálu - ať už do Kunovic či do Přibyslavi.
Děkuji mnohokrát.
Odpověď
Vážený pane,
podle archivních materiálů zpracovaných do příspěvku v časopise Historie a vojenství (Československé vojenské letectvo v době vyvrcholení mnichovské krize) bylo bojové středisko Bombardovací umístěno 30.9. 1938 v Kunovicích. Stejný příspěvek je vcelku nepochopitelně uveden mezi zdroji údajů ze serveru valka.cz, které uvádí umístění v Přibyslavi.
Kunovice jsou nicméně jako sídlo velitelství Střediska uvedeny i v encyklopedii Na zrazeném nebi. Dle údajů z příslušného místního hesla zde již od 26. září sídlila cvičná letka leteckého pluku 5, která byla od 28.9. přejmenována na bojové středisko Bombardovací. V téže knize je údaj o tom, že v Přibyslavi byla v době branné pohotovosti druhá letka cvičné peruti I.
Další informace můžete získat v citovaných dokumentech.
Použité zdroje
FIDLER, Jiří. Na zrazeném nebi: encyklopedie československého vojenského letectva za branné pohotovosti státu na podzim 1938. 1. vyd. Praha: Libri, 2015. 439 s. ISBN 978-80-7277-532-3.
MINAŘÍK, Pavel a ŠRÁMEK, Pavel. Československé vojenské letectvo v době vyvrcholení mnichovské krize. Historie a vojenství, 2008, 57(2), s. 43-52. ISSN 0018-2583. Dostupné na: https://kramerius.army.cz/[…]/uuid:2b7134bd-26ce-4db8-94b4-212a354b0221
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
29.09.2020 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu