Velitelé dle příloh Základních řádů ozbrojených sil
Text dotazu
Dobrý den,
jací velitelé (praporu, pluku, brigády, divize...) se dle příloh 6-8 Základních řádů ozbrojených sil České republiky rozumí velitelem útvaru, velitelem svazku a velitelem svazu?
Odpověď
Dobrý den přeji,
k přesnému zodpovězení Vašeho dotazu bychom potřebovali vědět, jaké Základní řády ozbrojených sil ČR máte na mysli. V každém případě výrazně kompletnější sbírkou armádních organizačních předpisů disponují naši kolegové ve Vojenském ústředním archivu - Vojenském historickém archivu v Praze - Ruzyni (viz www.vuapraha.cz), takže hledáte-li konkrétní dokument, musíte se obrátit na ně.
Nicméně po konzultaci s historikem - specialistou na období do roku 1989 Vám mohu sdělit alespoň tolik, že velitelem útvaru bývá označován velitel samostatné jednotky do velikosti pluku, velitelem svazku pak velitel sboru, divize či samostatné brigády a velitelem svazu velitel armády, flotily či frontu.
Viz též
SVOBODA, Oldřich. Stručný slovník vojenství. 1. vyd. Praha : Naše vojsko, 1984. 374 s.
hesla:
svaz - obecné ozn. pro velký oper. celek jednoho druhu ozbroj. sil nestálého organ. složení, který je určen k samostatnému n. společnému vedení operací. Rozeznává se operačně strategický svaz (front, loďstvo aj.) a operační svaz (všev. n. let. armáda, flotila aj.). V KA (zkratka pro kapitalistické armády) se pro skupinu armád a spojenecké taktické let. velitelství používá pojmu vyšší oper. svaz. a pro polní armádu - oper. svaz.
svazek - obecné ozn. pevně organizovaného voj. celku, a to sboru, divize n. sam. brigády. Pro sbor a vzdušnou výs. divizi se ve všeob. významu pro rozlišení použ. také ozn. operačně taktický svazek. V KA se pro arm. sbor použ. označení vyšší takt. svazek.
Použité zdroje
konzultace s historikem-specialistou
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
16.02.2024 17:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu