velikosti, tvary a motivy mincí na období 1340 - 1380 v zemích řádu německých rytířů
Text dotazu
Dobrý den, prosím kde najdu informace o minci zvané Halbskoter, polsky półskojec. Byly raženy od roku 1370, razil řád i nějakou vlastní měnu dřív?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
halbschoter byl ražen od r. 1370 velmistrem řádu německých rytířů Winrichem von Kniprode (1351-1382) po vzoru polských grošů Kazimíra III. (1333-1370). Přední strana: velmistrovský štít, zadní strana: kříž. Váha: 3 g. 1 halbschoter = 16 feniků nebo 1 1/3 šilinku. 2 halbschotery = 1 skot, po němž byl pojmenován. Celý schoter nebyl ražen. (zdroj: FENGLER, Heinz, Gerhard GIEROW a Willy UNGER. Transpress-Lexikon Numismatik. 2., unveränd. Aufl. Berlin: Transpress VEB Verlag für Verkehrswesen, 1976, 427 s. - heslo na s. 136).
Řád německých rytířů razil ve 13.-14. století duté feniky, později stříbrné šilinky (zdroj: GRIERSON, Philip. The coins of medieval Europe. London: Seaby, 1991, 248 s., 8 s. obr. příl. ISBN 1-85264-058-8. - s. 164, obr. 368 a 371).
Další informace naleznete například v těchto knihách:
Miehle, Danuta. Katalog monet ziem historycznie z Polską związanych: zbiory Muzeum Narodowego w Warszawie. Monety Zakonu Krzyżackiego. Warszawa: Muzeum Narodowe w Warszawie, 1998. 198 s., 50 s. obr. příl. ISBN 83-7100-131-2. (ve fondu Národní knihovny ČR)
VOLCKART, Oliver. Die Münzpolitik im Ordensland und Herzogtum Preussen von 1370 bis 1550. Wiesbaden: Harrassowitz, 1996.  Quellen und Studien Deutsches Historisches Institut Warschau Bd. 4. 476 s. ISBN 3-447-03841-1. (náhled dostupný v Google Books)
https://books.google.cz/books?id=AI_1EDXe1d8C&pg=PR4&dq=Die+M%C3%BCnzpolitik+im+Ordensland+und+Herzogtum+Preussen+von+1370+bis+1550&hl=cs&sa=X&ei=dwlTVfywKMG6UubrgeAL&ved=0CCQQuwUwAA#v=onepage&q=Die%20M%C3%BCnzpolitik%20im%20Ordensland%20und%20Herzogtum%20Preussen%20von%201370%20bis%201550&f=false
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
12.05.2015 22:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu