velikosti náměstí v ČR
Text dotazu
Porovnání velikosti náměstí v ČR: Největší je Karlovo náměstí v Praze, kde je 2. a 3. největší v republice, případně další v pořadí + rozměry těchto náměstí.
Moc děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
jak jste uvedla, největším náměstím v ČR je Karlovo náměstí v Praze, které je také jedním z největších v Evropě. Doplňujeme údaje o jeho rozměrech: podélná osa ve směru sever - jih měří 531 m, široké je 150 m, jeho celková rozloha tedy činí 79 650 metrů čtverečních. Druhým nějvětším náměstím u nás je 750 m dlouhé a 60 m široké Václavské náměstí v Praze.
Následné pořadí jsme bohužel v žádném zdroji nenalezli přesně stanoveno. Mezi naše další nejrozlehlejší náměstí patří Masarykovo náměstí v Jihlavě zabírající plochu 330 x 90 m, dále Náměstí republiky v Plzni, které bylo ve své době největším gotickým náměstím v Čechách. Jeho rozměry jsou 139 x 193 m. Dalším v pořadí je zřejmě protáhlé ulicovité Husovo náměstí v Rakovníku s rozměry 400 x 50 m, těsně za ním se nachází Náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě o rozloze 150 x 130 m. Dále následuje Karlovo náměstí v Třebíči s rozměry 360 x 50 m. Jedním z rozsáhlých náměstí u nás je také Náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích se čtvercovým půdorysem o rozměrech 133 x 133 m.
Použité zdroje:
* DAVID, Petr; SOUKUP, Vladimír. 111 nej-- České republiky. Praha : Kartografie, 2005. 127, 58 s. : barev. il., mapy ; 31 cm. ISBN 80-7011-868-7.
* KOCHÁNEK, Ladislav. 1000 českých nej- a ještě něco navíc. Praha : Albatros, 1996. 108 s. : il., mapky ; 30 cm. (Klub mladých čtenářů). ISBN 80-00-00446-1.
* http://en.wikipedia.org/wiki/Largest_town_square
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Karlovo_n%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD_(T%C5%99eb%C3%AD%C4%8D)
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Masarykovo_n%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD_(Jihlava)
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.07.2011 13:27
chodil jsem do školy píše:
Středa 02.09.2015 18:33
79 650 metrů krychlových??? To jako vážně?
PSK - admin píše:
Čtvrtek 03.09.2015 08:37
Dobrý den,
děkujeme za upozornění, ale jak praví "latiníci": errare humanum est (chybovati je lidské). Náměstí má rozlohu 79 650 samozřejmě m2, tzn. metrů čtverečních (čtvereční lze i: čtverečný, příklady: čtvereční metr). Častější je podoba čtvereční než čtverečný.
Heslové slovo bylo nalezeno také v následujících slovnících: SSČ, SSJČ SSČ
* čtverec, -rce m 1. pravoúhlý rovnostranný čtyřúhelník 2. tvar čtverce 1: sázet rostliny do čtverce 3. předmět ve tvaru čtverce 1: čtverec pozemku; čtvercový příd.: čtvercové náměstí mající tvar čtverce; čtvereční, čtverečný příd.: čtvereční metr m2; kilometr čtvereční km2; čtvereček, -čku m zdrob.
SSJČ (Slovník spisovného jazyka českého):
* čtvereční, čtverečný příd. k čtverec: č. metr (m2), č. kilometr (km2), č. centimetr (cm2), č. sáh plošná jednotka, plocha čtverce o straně dlouhé 1 m, 1 km, 1 cm, 1 sáh; zř. č-ý půdorys čtvercový; miner. č-á soustava s pravoúhlým osním křížem majícím dvě osy stejně dlouhé a třetí osu jiné délky, tetragonální
Libor píše:
Pondělí 02.11.2015 11:31
Čáslavské Žižkovo nám. má rozměry přibližně (nikde jsem nenašel přesnou informaci, tento údaj je z měření na mapy.cz) 228 x 87 m, rozloha je tedy cca 19 836 m2, čímž se ředí před nám. Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě.
Michaela píše:
Čtvrtek 02.06.2016 21:55
Dobrý den, já bych se chtěla zeptat, jaké jsou nejdelší náměstí v ČR, jestli na prvních pozicích bude Litomyšl? Děkuji předem za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 07.06.2016 11:38
Dobrý den,
svoji délkou, necelými 500 m, se Smetanovo náměstí v Litomyšli řadí rozhodně mezi nejdelší náměstí v České republice.
Delší jsou pravděpodobně pouze dvě pražská náměstí, Václavské náměstí s délkou 750 m a Karlovo náměstí o délce 531 m. Obdobnou délku má náměstí Míru ve Svitavách, u kterého se uvádí délka téměř 500 m.
Další dlouhá náměstí u nás:
Karlovo náměstí v Třebíči - 360 m.
Husovo náměstí - Rakovník - 360 m.
Masarykovo náměstí Jihlava - 330 m.
* JŮZLOVÁ, Jana, ed., KOČÍ, Antonín, ed. a ŠPETLÁKOVÁ, Naďa, ed. Česko. V Praze: Knižní klub, 2005. 512 s. Universum. ISBN 80-242-1525-X.
* Litomyšl. Praha: Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, 2011. 19 s. Putování po historických městech Čech, Moravy a Slezska. ISBN 978-80-260-1458-4.
* GLOSER, Jaroslav Jan. Litomyšl: městem krok za krokem. Vyd. 1. Praha: Argo, C2005. 366 s. ISBN 80-7203-749-8.
* https://cs.wikipedia.org/[…]/Karlovo_n%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD_(T%C5%99eb%C3%AD%C4%8D)
* http://www.mesto-rakovnik.cz/[…]/
* http://www.svitavy.cz/
Služba PSK
Pavel píše:
Pátek 19.06.2020 13:04
Dobrý den,
za náměstí v Plzni bych si dovolil zařadit náměstí v Bělé pod Bezdězem s rozměry cca 196 x 131 m a plochou přesahující 25 000 metrů čtverečních. Řadilo mezi největší náměstí středověku. Dnes zabírá velkou část plochy park.
Petr Sitař píše:
Pátek 19.05.2023 07:52
Dobrý den.
Trochu se zapomnělo na Roztylské náměstí v Praze na Spořilově. Rozloha je asi (navazuje na Roztylské sady a nevím kde je přesná hranice) 34500 m2 (měřeno na mapy.cz).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu