Velikost atomové bomby
Text dotazu
Dobrý den, občas se s kamarády dohadujeme o tom,
jakou velikost a hmotnost měly atomové bomby shozené roku 1945 na Hirošimu a
Nagasaki. Jaká tedy byla jejich velikost, popř. váha? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
informace o technických datech (o velikosti a hmotnosti) bomb shozených v roce 1945 na Nagasaki a Hirošimu najdete na Wikipedii:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Little_Boy
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Fat_Man
Technická data jaderné pumy Little Boy:
* Délka pumy: 3,00 m
* Průměr: 0,71 m
* Hmotnost: 4 000 kg
* Výbuch o ekvivalentu: 15 kT TNT
Technická data jaderné pumy Fat Man:
* Délka pumy: 3,25 m
* Průměr: 1,52 m
* Hmotnost: 4 500 kg
* Výbuch o ekvivalentu: 21 kT TNT
Další informace o bombardování Hirošimy a Nagasaki najdete v tomto článku:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Atomov%C3%A9_bombardov%C3%A1n%C3%AD_Hiro%C5%A1i
my_a_Nagasaki. U tohoto článku najdete seznam  dalších odkazů a literatury k tématu.
Pokud Vás zajímá více, můžete se obrátit na knihovnu Vojenského historického ústavu v Praze, kde také najdete službu Ptejte s knihovny:
http://www.vhu.cz/.
Další doporučená literatura vyhledaná v katalogu Národní knihovny:
*GOLDSTEIN, Donald M. Hirošima a Nagasaki : historie ve fotografiích. Vyd.
1. Brno : CP Books, 2005. 175 s. ISBN 80-251-0712-4 (váz.).
*PITSCHMANN, Vladimír. Jaderné zbraně: nejvyšší forma zabíjení. 1. vyd.
Praha : Naše vojsko, 2005. 390 s. (Historie a vojenství). ISBN 80-206-0784-6 (váz.).
*SASHIDA, Goichi. A memoir of the atomic bombing = Gembaku no ki. Tokyo :
International Christian University, 2008.  225 s. ISBN 978-4-86258-020-7 (brož.).
* ŠIMONOVIČ, Rudolf. Peklo na zemi : Hirošima - Nagasaki 1945. Zbraně & náboje. Praha. Roč. 3, č. 8 (200108), s. 10-11. ISSN 1212-5210.
*THOMAS, Gordon. Enola Gay : svržení první atomové pumy. Vyd. 3. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2003. 275 s. ISBN 80-7185-548-0 (váz.).
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 10:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu