Velikáni světové literatury
Text dotazu
Kteří velikáni světové literatury z let dávno minulých započali svoji spisovatelskou dráhu až na sklonku svého života (tj. ve věku 50-70 let), co se oblasti francouzské, německé, ruské, či španělské literatury týče?
Odpověď
Dobrý den,
dostupné slovníky a databáze bohužel neumožňují vyhledávat podle věku autora při vydání prvního díla. Můžeme tak vycházet zejména z různých žebříčků, které jsou dostupné na internetu. Objevují se v nich především autoři američtí a britští. U všech autorů z dalších jazykových oblastí, které jsme prověřovali, se jejich věk při publikování prvního díla pohybuje hluboce pod hranicí 50 let.
Nabídnout Vám tedy můžeme jen níže uvedené autory:
Anglický filozof Thomas Hobbes (1588-1679) vydal své filozofické dílo "De Cive"  v latině v roce 1642 (tedy ve svých 54 letech) a anglicky pak 1651 (v češtině vyšlo v roce 1903 pod názvem "Tomáše Hobbesa Základy filosofie, státu a společnosti [O občanu].
Robinson Crusoe, první a nejznámější román Daniela Defoa (1660-1731) "The Life and Strange Suprising Adventures of Robinson Crusoe of New York" vyšel v roce 1719, kdy bylo autorovi 59 let.
Publikoval i před vydáním prvního románu, nicméně šlo o různé zprávy, pamflety či satirické básně (1688 zprávy o tzv. Velké revoluci, 1702 pamflet "The Shortest Way with the Dissenters", 1703 satirická báseň "A Hymn to the Pillory" atd.)
Paměti, které psal Giovanni Giacomo Casanova (1725-1798) psal na sklonku života, vyšly až po jeho smrti (1823-1838). Za svého života Casanova psal příležitostné verše či v roce 1775 přeložil Illiadu.
Autorkou jediné knihy  "Black Beauty" určené dětem (v češtině např. jako Černý krasavec) je Britka Anna Sewell (1820-1878). Její prvotina vyšla v roce 1877, pouhé tři měsíce před autorčinou smrtí.
Za života americké básnířky Emily Dickinson (1830-1886) bylo publikováno pouze sedm lyrických básní, avšak bez autorčina souhlasu. Až v roce 1930 vyšlo šest svazků básní pod názvem "Poems: Centenary Edition).
Američanka Laura Ingalls Wilder (1867-1957, http://littlehouseontheprairie.com/in-search-of-laura-about-laura-ingalls-wilder/) publikovala svou první knihu "Little House in the Big Woods" (v češtině Uprostřed hlubokých lesů a mezi Indiány) v roce 1932, tj. v 65 letech. Další vzpomínkově laděné dětské knihy pak následovaly.
Raymond Chandler (1888-1959), americký autor detektivek tzv. drsné školy se za doby hospodářské krize ve 30. letech 20. století živil psaním detektivek pro časopis Black Mask. Jeho první román  "Big Sleep" (Velký spánek) vyšel až v roce 1939, kdy bylo autorovi 51 let.
Hollywoodský scénárista Millard Kaufman (1917-2009) publikoval svůj první román "Bowl of Cherries" až dva roky před svou smrtí, tj. v požehnaném věku 90 let.
Další Američan Frank McCourt (1930-2006) debutoval až v roce 1996 autobiografickým románem "Angela's Ashes" (Andělin popel).
Nedlouho po svých padesátých narozeninách zemřel švédský spisovatel Stieg Larsson (1954-2004). Během svého života působil jako publicista.Trilogie Millenium však vyšla až po jeho smrti.
Použité zdroje
* PROCHÁZKA, Martin, ed. et al. Slovník spisovatelů. 2., opr. a dopl. vyd. Praha: Libri, 2003. 823 s. ISBN 80-7277-131-0.
* VANČURA, Zdeněk, ed. aj. Slovník spisovatelů. Spojené státy americké. 1. vyd. Praha: Odeon, 1979. 732 s.
* https://booksonthewall.com/[…]/
* https://www.vivafifty.com/[…]/
* https://www.bookstr.com/inf[…]c-authors-first-book-by-age
* https://electricliterature.[…]t-famous-works-34ff180b08a3
* http://mentalfloss.com/[…]/11-writers-who-started-late
* https://writingcooperative.[…]ished-after-40-1b87e009305e
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.07.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu