Vědma a astroložka
Text dotazu
Jaký je rozdíl mezi vědmou a astroložkou?
Odpověď
Dobrý den, slovo vědma bylo odvozeno od slov věděti, viděti. Užívá se pro označení ženy obdařené mocí věštit a čarovat. V ruském jazyce se slovo veďma užívá pro čarodějnici, věštkyni, věďmak označuje čarodějníka. Vědma vidí do budoucna, popřípadě umí čarovat. Je to žena, která byla obdařena zvláštními schopnostmi. Často ve své praxi užívá různé techniky a pomůcky - křišťálové koule, čtení z ruky, z karet, z kávové sedliny apod.
Astroložka se zabývá astrologií, sestavováním a výkladem horoskopů. Na základě zkoumání postavení planet, jejich poloh na obloze a výpočtů vztahů mezi nimi předpovídá budoucnost jednotlivce (ale i států, vztahů, zvířat...) a určuje povahu člověka, jeho silné i stinné stránky.
Pokud odhlédneme od toho, kdo se jak dívá na jednotlivé praktiky předpovídání budoucnosti, dalo by se říci, že vědma užívá více než astroložka svých zvláštních schopností. Astroložkou či astrologem se může stát v podstatě každý, neboť k sestavení horoskopu je zapotřebí ovládat matematiku, naučit se číst v astrologických tabulkách (efemeridech) a užívat správně již vyhotovené výklady.
Zdroje:
* Masarykův slovník naučný : lidová encyklopedie všeobecných vědomostí. díl 7. Š-Ž.  Praha : Československý kompas, 1933;
* Příruční slovník jazyka českého. díl IV. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1951-1953 [správně 1954];
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 2. vyd. Praha : SPN, 1978;
* BOGUN, Werner. Lexikon ezoteriky : od astrologie k zenu. 1.vyd. Praha : Volvox Globator, 2001. ISBN  80-7207-449-0 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.10.2008 16:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu