věcně uspořádané slovníky
Text dotazu
Dobrý den, zajimalo by mne, jestli existuje nejaky anglicky nebo nemecky (cizojazycni)slovnik podobny nasemu, Hallerovu \"Slovniku vecnemu a synonymickemu\", tedy takovy, kde by slova byla razena do skupin podle oblasti a ne podle abecedy, jak je to u slovniku obvykle. Predem dekuji za jakekoli informace.
Odpověď
Vážený pane, historicky vzato byly prvni slovniky neabecedni a tradice vecneho ci pojmoveho usporadani slovniku pokracuje do soucasnosti. Takovy slovnik ma samozrejme blizko k encyklopedii a vedeceke praci, protoze predpoklada urcite usporadani veci podle jejich povahy. Mezi takove knihy patri i prace J. A. Komenskeho, Janua Linguarum (Brana jazyku) nebo Orbis Pictus (Svet v obrazech): coz je slovnik take obrazovy a jeho cilem bylo ucit jazyk a zaroven seznamovat s usporadanim sveta.
V novodobe lexikografii byl dulezity vecne usporadany slovnik britskeho lekare Petera Marka Rogeta (Thesaurus of English Words and Phrases, 1852), vydavany v prepracovaneych vydanich i ve 20. stoleti. Od Rogeta se slovniky tohoto druhu nazivaji tezaurus (angl. thesaurus), a rada z nich nese v nazvu i Rogetovo jmeno (ac nejde o puvodni Rogetuv slovnik), napr. pomerne znamy Roget's International Thesaurus (1. vyd. 1922, 4. v. 1977). Z dalsich slovniku napr.:
Franz Dornseiff : Der Wortschatz nach Sachgruppen. Berlin 1934.
Tom McArthur : Longman Lexicon of Contemporary English. Harlow, Essex 1981.
Vyhodou takoveho slovniku ma byt to, ze umoznuje nalezt prislusne slovo podle pojmu, v tom je vhodny jako synonymicky slovnik, muze byt ale take vicejazcny. Casto vzbnasenou vyhradou vuci tomuto druhu usporadani je, ze je neprehledne, nebot veci, pojmy lze usporadat podle ruznych schemat a pri velkem poctu polozek je pak hledani obtizne. Dobry tezaurus proto obsahuje take abecedni rejstrik, nekdy muze byt kombinovano vecne trideni s abecednim (napr. v zahlavi zakladnich kategorii je uveden abecedni seznam slov).
V poslednich letech se vec posouva jinam diky vypocetni technice. Elektronicky slovnik muze vhodne kombinovat prednosti obou typu usporadani. Pojem tezaurus se take uziva v knihovnictvi pro systematicke vecne trideni (viz prislusne heslo (tezaurus) v bazi KTD - http://sigma.nkp.cz/F). Mezinarodni desetinne trideni bezne uzivane pro vecnou klasifikaci knih i pro tematicke usporadani knih v knihovnach vychazi z teto tradice.
Problematika i historie tezauru ci vecne usporadanych slovniku je dobre popsana v: Wörtebücher, Dictionaries, Dictionnaires. Ein internationales Handbuch zur Lexikographie. Handbücher zur Sprach-und Kommunikationswissenschaft ; sv. 5.1-5.3, Walter de Gruyter, Berlin, New York, 1989-1991. Heslo: The Thesaurus (anglicky), sv. 5.2. str. 1083-1094.
Doplnění:
Nejnovější tezaurus češtiny vyšel v roce 2007:
Tezaurus jazyka českého : slovník českých slov a frází souznačných, blízkých a příbuzných / Aleš Klégr. -- Vyd. 1.. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny 2007. -- 1189 s. ; 25 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 14:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu