Večeře Páně
Text dotazu
Je správný pravopis "večeře Páně", nebo "Večeře Páně" ? Liší se pravopis poslední Ježíšovy večeře od církevního obřadu "večeře?"
htps://www.vlada.cz/assets/media-centrum/aktualne/uv200423-0452-converted.pdf
.... účastníci bohoslužby nosí ochranný prostředek dýchacích cest (nos, ústa), který brání šíření kapének, vyjma okamžiku přijetí Eucharistie/Večeře Páně,.
Děkuji.
A. Sedláčková
Odpověď
Dobrý den,
informace pro zodpovězení Vašeho dotazu jsem čerpala především z knihy „Jak zacházet s náboženskými výrazy – pravopis, výslovnost, tvary, význam“ (Academia, 2004).
Při psaní velkých či malých písmen v náboženských výrazech typu večeře Páně (ve smyslu liturgického obřadu), eucharistie, tělo Kristovo, svátost oltářní atd. se počítá s kolísáním -  je tedy možná obojí varianta. Obecné pravidlo je takové, že podoba s malým písmenem je základní, zatímco varianta s velkým písmenem je příznaková, která vyjadřuje pisatelovu náboženskou úctu a teologickou jedinečnost, a měla by být opodstatněna charakterem textu či kontextu.
To znamená, že základní podoba s malým písmenem (např. eucharistie, večeře Páně, tělo Kristovo, svátost oltářní) je povahy terminologické s přesně vymezeným významem a platí pro takové texty, kde je náboženská úcta samozřejmostí a není třeba ji nijak zdůrazňovat – týká se např. odborných teologických textů, katechismů, pastoračních dokumentů či textů určených nejširší veřejnosti (tisk). Podoba s velkým písmenem (např. Eucharistie, Večeře Páně, Tělo Kristovo, Svátost oltářní) je příznačná pro meditativní texty, duchovní poezii, křesťanské weby, sociální sítě, laické duchovní texty apod.
Pravdou je, že např. v internetovém prostředí je trend psaní velkého písmena u těchto výrazů poměrně rozšířený, ačkoli z lingvistického hlediska k tomu mnohdy není ani důvod, ale za gramatickou chybu to považovat nelze. Naopak v tištěné náboženské literatuře obecného charakteru převažuje u těchto výrazů varianta s malým písmenem.
S pozdravem
Mgr. Pavla Steinhauserová
Použité zdroje
Jak zacházet s náboženskými výrazy : pravopis, výslovnost, tvary, význam / Josef Šimandl ... [et al.]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 2004. -- 116 s. ;. ISBN: 80-200-1193-5.
Psaní velkých písmen v češtině / Ivana Svobodová a kolektiv. -- Vydání první. -- Praha : Academia, 2015. -- 350 stran ;. ISBN: 978-80-200-2513-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Brno-město
Knihovna
Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Datum zadání dotazu
30.04.2020 17:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu