Ve kterých novinách/časopisech byste hledali příspěvky o 17.11. 1989 jakožto převratu připravovaném StB?
Text dotazu
Dobrý den. Údajně v těsně porevolučním období (roky 1990, 1991) byly u nás velmi rozšířené diskuse o převratu připravovaném StB. Byly rozšířené natolik, že se odrazily i v odborné literatuře té doby (např. viz Ivo Možný - Proč tak snadno). Potřebovala bych se do těchto diskusí ponořit, ale opravdu nevím, kde začít. V jakém tisku porevolučních let by podle Vás bylo možné komentáře k tomuto tématu nalézt? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
k vyhledání  článků k problematice, kterou sledujete nejspíš pro svoji školní práci, lze využít např. článkovou databázi ANL na www.nkp.cz, katalogy a databáze nebo třeba digitální zpracování periodik v systému Kramerius, Národní digitální knihovna, (K3; Nová pravda, Pravda,...), příp.  licencovaného zdroje Národní knihovny ČR - článková databáze Anopress (přístupná např. ve studovně periodik nebo v Referenčním centru).
Vyhledávat lze kombinací klíčových slov (STB, 1989, převrat apod.) Zde je několik článků na ukázku z databáze ANL:
Hlavni zahlavi       Cenkova, Jana
Nazev                V knize Velky prevrat[--] / [autorka recenze] Jana Cenkova
Zdroj. dokument      Literarni noviny, ISSN 1210-0021 Roc. 10, c. 48 (19991201), s. 16 10:48
Odkazy               http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=LitNIII/10.1999/48 - Plny text
Poznamka             V rubrice Knihovnicka Literarnich novin
Klicova slova        vnitrni politika * vladni formy * komunisticky rezim * pad rezimu * r. 1989 * vnitropoliticky vyvoj * Ceskoslovensko * Cesko * stol. 20., leta 90.
Recenze na           Recenze na: Mechyr, Jan Velky prevrat ci snad revoluce sametova?. Praha : Progetto, 1999. Kniha
Hlavni zahlavi       Horackova, Alice
Nazev                Havel a prevrat. Bez prikras / Alice Horackova
Popis (rozsah)       1 il.
Zdroj. dokument      Mlada fronta Dnes - Praha, ISSN 1210-1168 Roc. 20, c. 258 (20091105) 20:258
Zdroj. dokument      Praha S. C/7
Poznamka             Rubrika: Kultura
Predmet. heslo       Havel, Vaclav, 1936-2011
Predmet. heslo       Sametova revoluce (1989 : Ceskoslovensko) -- Ceskoslovensko -- 1989
Recenze na           Recenze na: Gerova, Irena Vyhrabavacky. Praha : Paseka, 2009. Kniha
Hlavni zahlavi       Kolacek, Lubos Y., 1960-
Nazev                Zpusobila falesna mrtvola statni prevrat? / Lubos Y. Kolacek
Popis (rozsah)       il.
Zdroj. dokument      History revue, ISSN 1803-0440 Roc. 1, c. 11 (2008), s. 26-27 1:11
Predmet. heslo       Zifcak, Ludvik, 1960-
Predmet. heslo       Sametova revoluce (1989 : Ceskoslovensko)
Hlavni zahlavi       Pithart, Petr, 1941-
Nazev                Byl to prevrat a ne revoluce / Petr Pithart
Popis (rozsah)       1 il.
Zdroj. dokument      Mlada fronta Dnes, ISSN 1210-1168 Roc. 17, c. 270 (20061121), s. A/10 17:270
Forma a zanr         komentare
Hlavni zahlavi       Placak, Petr, 1964-
Nazev                Klausovo zavadejici tvrzeni / Petr Placak
Popis (rozsah)       1 il.
Zdroj. dokument      Lidove noviny, ISSN 0862-5921 Roc. 20, c. 271 (20071121), s. 10 20:271
Poznamka             Rubrika: Nazory
Predmet. heslo       Unor (1948 : Ceskoslovensko)
Hlavni zahlavi       Barta, Zdenek
Nazev                Po deseti letech jsme teprve na ctvrtine cesty ke svobode : [Rozhovor s evangelickym fararem a signatarem Charty 77] / Zdenek Barta ; [Zapsal] Robert Malecky
Popis (rozsah)       1 obr
Zdroj. dokument      Denik Litomericka, ISSN 1214-8520 Roc. 7, c. 270 (19991119), s. 9 7:270
Dalsi puvodce        Malecky, Robert
Predmet. heslo       Barta, Zdenek, 1949-
Predmet. heslo       Chotineves (Cesko)
Predmet. heslo       Praha
Klicova slova        vnitrni politika * prevrat * listopad 1989 * knezi
Forma a zanr         rozhovory
Podle klíčových slov k bibliografickému záznamu článků poznáte zhruba, o čem text pojednává. Periodikum si ale musíte půjčit a článek přečíst, abyste zjistila, zda je relevantní pro vaši práci.
Odkazy na internetu uvádějí též nějaké názory na problematiku. Je ovšem třeba zvážit, vyjadřují-li stanovisko, které se vám jeví jako správné.
http://www.topky.sk/cl/11/1433797/Sef-komunistickeho-rezimu--Prevrat-v-roku-1989-zorganizovala-StB--aby-mohli-rozkradnut-stat-
http://protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/1323-listopad-1989-vsechno-bylo-jinak-proc-studium-v-usa-organizovala-stb-sametovy-prevrat-v-praze-se-pripravoval-za-morem-svedek-se-po-ctvrt-stoleti-rozhodl-promluvit.htm
http://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/67-miroslav-dolejsi-analyza-udalosti-17-listopadu-1989
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.08.2015 11:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu