Ve kterém díle Karla Poláčka najdu ?
Text dotazu
Dobrý den. Nemohu nikde najít jméno knihy/povídky Karla Poláčka, ve kterém vystupuje výpravčí/výhybkář s profilem benátského dóžete, a kde se vypráví pohádka o staré Šaršounce. Děkuji vám za pomoc při nalezení.
Odpověď
Dobrý den,
Postava vyhybkare s profilem benatskeho dozete figuruje v povidce Zahrada vonnych usmevu, ktera vysla jako soucast knihy Povidky pana Kockodana:
... Nadrazi hledelo prisne a odmitave svoji zlutou fasadou. Stary vyhybkar s profilem benatskeho dozete, s mohutnou, snehobilou kstici, prechazel kolej zadumanyma nohama. ...
Povidky pana Kockodana vcetne povidky Zahrada vonnych usmevu vysly v nekolika vydanich:
POLACEK, Karel. Povidky pana Kockodana. Brno : Polygrafie; Brno : Borovy, 1922. 108 s.
POLACEK, Karel. Povidky pana Kockodana. 1. vyd. Praha : Ceskoslovensky spisovatel, 1957. 189 s.
POLACEK, Karel. Metempsychoza cili stehovani dusi. 1. vyd. Praha : Ceskoslovensky spisovatel, 1969. 340 s. Kniha obsahuje i Povidky pana Kockodana.
POLACEK, Karel. Metempsychoza cili stehovani dusi. 2. vyd. Praha : Ceskoslovensky spisovatel, 1975. 403 s. Kniha obsahuje i Povidky pana Kockodana.
POLACEK, Karel. Povidky pana Kockodana ; Na prahu neznama - Kouzelna sunka ; Povidky izraelskeho vyznani ; Bez mista (Pan Selichar se osvobodil). Vyd. v tomto celku 1. Praha : Nakladatelstvi Franze Kafky, 1995. 346 s.
Pani Sarsounova (Sarsounka) je hlavni postavou povidky Pohadky nasi babicky, ktera je soucasti souboru Metempsychoza.
POLACEK, Karel. Metempsychoza cili stehovani dusi. 1. vyd. Praha : Ceskoslovensky spisovatel, 1969. 340 s. Kniha obsahuje tyto soubory povidek Valky male i velke, Metempsychoza, Povidky pana Kockodana, Povidky izraelskeho vyznani, Pan Selichar se osvobodil, Pan doktor Munory.
POLACEK, Karel. Metempsychoza cili stehovani dusi. 2. vyd. Praha : Ceskoslovensky spisovatel, 1975. 403 s. Kniha obsahuje tyto soubory povidek Valky male i velke, Metempsychoza, Povidky pana Kockodana, Povidky izraelskeho vyznani, Pan Selichar se osvobodil.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 13:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu