Ve které knize pověstí bylo "Kubata dal hlavu za blata"?
Text dotazu
Dobrý den,
nedaří se mi identifikovat knihu pověstí, kterou jsem v mládí četla. Byly to myslím nějaké krajové pověsti, minimálně jedna se týkala formana a "světýlek" (bludiček), snad se tam vyskytoval i nějaký ohnivý mužíček. Pověstí tam bylo víc, je možné, že mi splývají vzájemně nebo s nějakými dalšími. Určitě tam byla jedna pověst s čertem a přemisťováním hraničních kamenů, jedna asi s vodníkem (proměněným na kobylu?) a ta, co mi utkvěla nejvíc, se týkala rčení "Kubata dal hlavu za blata". Snažila jsem se pátrat sama, obecně se ta pověst týká zřejmě tohoto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jakub_Kubata
Bohužel nic z toho výčtu literárních děl na Wikipedii na vzpomínanou knihu nesedí, stejně jako se mi nepodařilo nic dohledat pomocí klíčových slov nebo deskriptorů. Pomůžete mi?
Děkuji a jsem s pozdravem
Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně jde o interpretaci (snad) skutečné události, kdy: "...ve sporu s pány r. 1581 sedlák Kubáta dal hlavu za blata.." Zdroj: MÁŠA, Rudolf. Jižní Čechy: Jižní Pošumaví a Šumava. V Praze: Práce, 1948. s. 185. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1208c020-665a-11e3-9ea2-5ef3fc9ae867
Povídku Sedlák Kubata dal hlavu za Blata jsme nalezli v publikaci:
BENEŠ TŘEBÍZSKÝ, Václav, OLÍVA, Viktor a RAIS, Karel Václav. Havraním pérem: povídky a kresby. Praha: F. Topič, [1901]. s. 123-131. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:8871a110-ac8a-11e4-a357-5ef3fc9ae867
Větu: "Kubata dal hlavu za Blata" také v publikacích:
BAAR, Jindřich Šimon. Jan Cimbura: jihočeská idyla. V Praze: Bohuslav Rupp, 1946. s. 361. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:e0e17e77-1698-4bff-84fc-1fa3844fb117
Dále v různých knihách pověstí:
MAŠÍNOVÁ, Leontina a HEROLD, Petr. Ze starých pověstí a legend. Řitka: Daranus, 2008. s. 113. ISBN 978-80-86983-58-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:40b13a30-b130-11e3-87a3-001018b5eb5c
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.07.2021 12:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu