Včelí vosk pro restaurátorské účely
Text dotazu
Byl v 60.-70. letech 20. století v USA dostupný vosk pro restaurování? Od včelařů nebo i čištěný. Nebo byl nedostatkovým zbožím? Kolik byla v té době cena 1 kg vosku čištěného (ne běleného) v prodejných restaurátorských materiálů?
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz zaslaný v rámci služby Ptejte se knihovny.
Takto specifickou informaci ohledně dostupnosti včelího vosku pro restaurátory v USA v daném dvacetiletí je složité dohledat v dostupné literatuře. Jestliže se problém s voskem vyskytl, mohla se reflexe otisknout v americkém dobovém odborném (nebo i denním) tisku, který ale nemáme k dispozici. Vedle odborných publikací by se ozvuky tohoto případného fenoménu mohly objevit v beletrii nebo memoárové literatuře. Tento podrobný výzkum by již přesahoval časovou dotaci pro odpověď služby Ptejte se knihovny. V případě zájmu o odbornou rešerši Vás poprosíme o vyplnění formuláře: https://text.nkp.cz/sluzby/formulare/objednavka-reserse a my Vás budeme následně kontaktovat.
Nalezli jsme alespoň jeden zdroj informací: o produkci včelího vosku v USA v 70. letech informují některé výroční zprávy amerického National Agricultural Statistic Service (archiv je dostupný online: https://www.nass.usda.gov/). Zprávy se vždy týkají jednotlivého státu, tedy by (ne)dostatek šlo zjistit při meziročním srovnání výnosů (výnosy jsou uváděny v librách). V přehledech najdete také obnosy za vosk utržené (v dolarech). Vybíráme ze zpráv informace o výnosech včelího vosku:
*Arizona
Přehled produkce včelího vosku mezi lety 1939-1965 v tabulce na s. 128, viz https://www.nass.usda.gov/Statistics_by_State/Arizona/Publications/Annual_Statistical_Bulletin/historical_bulletins/1965FullBulletin.pdf
1960-1965: 108 tis. liber; 103 tis. liber; 114 tis. liber; 137 tis. liber; 91 tis. liber; 112 tis. liber
1968-1970: 69 tis. liber; 36 tis. liber; 32 tis. liber
https://www.nass.usda.gov/Statistics_by_State/Arizona/Publications/Annual_Statistical_Bulletin/historical_bulletins/1975FullBulletin.pdf, s. 62
1971-1978: 36 tis. liber; 32 tis. liber; 80 tis. liber; 53 tis. liber; 52 tis. liber; 50 tis. liber; 45 tis. liber; 45 tis. liber
https://www.nass.usda.gov/Statistics_by_State/Arizona/Publications/Annual_Statistical_Bulletin/historical_bulletins/1978FullBulletin.pdf, s. 61
*Colorado
1973: 49 tis. liber; 1974: 58 tis. liber
https://www.nass.usda.gov/Statistics_by_State/Colorado/Publications/Annual_Statistical_Bulletin/1975bulletin.pdf, s. [75]
*Nevada
1974-1979: 35 tis. liber; 132 tis. liber; 20 tis. liber; 193 tis. liber; 108 tis. liber; 105 tis. liber; 231 tis. liber; 88 tis. liber
https://www.nass.usda.gov/Statistics_by_State/Nevada/Publications/Annual_Statistical_Bulletin/1980s/1986-87.pdf, s. 24
*Utah
1960: 79 tis. liber; 1965: 44 tis. liber
1970-1976: 32 tis. liber; 27 tis. liber; 31 tis. liber; 17 tis. liber; 29 tis. liber; 44 tis. liber; 20 tis. liber
https://www.nass.usda.gov/Statistics_by_State/Utah/Publications/Annual_Statistical_Bulletin/historical%20bulletins/1977%20Ag%20Statistics%20Book.pdf, s. 74
1961-1970: 62 tis. liber; 53 tis. liber; 79 tis. liber; 50 tis. liber; 44 tis. liber; 62 tis. liber; 40 tis. liber; 24 tis. liber, 51 tis. liber, 32 tis. liber
https://www.nass.usda.gov/Statistics_by_State/Utah/Publications/Annual_Statistical_Bulletin/historical%20bulletins/1971%20Ag%20Statistics%20Book.pdf, s. 89
Pro více informací bychom doporučovali obrátit se na odborníky v této oblasti hospodářství (včelařství):
*Český svaz včelařů: https://www.vcelarstvi.cz/kontakty/
*Katedra biochemie Univerzity Palackého v Olomouci, https://www.prf.upol.cz/katedra-biochemie/, biochemie@upol.cz
*Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity: https://vcelstva.czu.cz/o-projektu/
*American Beekeeping Federation: https://www.abfnet.org/, info@abfnet.org
Anebo na odborníky v oboru restaurování; mohli by mít k dispozici například některé výzkumy a statistiky na toto téma, případně publikace, v nichž by mohl být tento fenomén zahrnut:
*Uměleckoprůmyslové museum v Praze: https://www.upm.cz/kontakty/sbirky-a-vyzkum/restauratorske-oddeleni/
*Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice: https://fr.upce.cz/fr/kontakty-2
*Vyšší odborná škola restaurátorská v Písku: https://www.vosr.cz/kontakty.php
Další zdroje a užitečné odkazy:
CRANE, Eva. The world history of beekeeping and honey hunting. London: Routledge, 1999. 682 s. ISBN 0-415-92467-7.
National Agricultural Statistic Service: https://www.nass.usda.gov/ [online, cit. 25. 4. 2023]
BOGDANOV, Stefan. Beeswax: History, Uses, Trade. Bee Product Science. Bee-Hexagon.net. April 2016 [online, cit. 25. 4. 2023] Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/304012171_Beeswax_History_Uses_Trade
VORÁČ, Miloš, Moravská galerie (Brno, Česko) a Uměleckoprůmyslové muzeum (Brno, Česko). Umění restaurovat umění: práce restaurátorského oddělení Moravské galerie v Brně v letech 1996-2006 : [Moravská galerie v Brně, Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14, 1.12.2006-18.3.2007. V Brně: Moravská galerie, 2006, 143 s. ISBN 80-7027-159-0.
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.04.2023 13:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu