Vázová malba
Text dotazu
Dobrý den, prosím o podrobné vysvětlení pojmu vázová malba a náměty které byly touto technikou malovány. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, slovníky výtvarného umění uvádějí heslo "vázové malířství". Pojem se vztahuje k specifickému výtvarnému projevu řeckého umění. Vychází z tradice výroby a užívání řady tvarově rozmanitých nádob vázového typu. Pásovitý dekor váz se podřizoval tvaru nádoby, užité motivy byly rostlinné, zvířecí, figurální a ornamentální. Vznik vázového malířství je kladen do přelomu druhého a prvního tisíciletí př.n.l. Vyvíjelo se od prehistorického období přes období archaické (geometrický, orientalizující a černofigurový styl) k období klasickému (červenofigurový styl). Po peloponéských válkách došlo k úpadku athénského vázového malířství, helénské vázy byly zdobeny již pouze prostým ornamentálním dekorem.
Podrobný popis vývoje řeckého vázového malířství naleznete v knize:
* FREL, Jiří. Řecké vázy. 1. vyd.  Praha : SNKLHU, 1956.
Přehledný popis nabízí také slovník:
* BALEKA, Jan. Výtvarné umění : výkladový slovník : (malířství, sochařství, grafika). 1.vyd. Praha : Academia, 1997. ISBN 80-200-0609-5.
Další literatura k tématu:
* LÖWE, Gerhard. ABC antiky : [2 457 hesel : mytologie, dějiny, umění]. 3., přeprac. vyd. Praha : Ivo Železný, 2005. ISBN 80-237-3938-7.
* PIJOÁN, José. Dějiny umění. Díl 2. 3. vyd. Praha : Odeon, 1987.
* SCHODER, Raymond V. Mistrovská díla řeckého umění. 1. vyd. Praha : SNKLU, 1963.
* STRONG, Donald Emrys. Antické umění. Praha : Artia, 1970.
Použitá literatura:
* FREL, Jiří. Řecké vázy. 1. vyd.  Praha : SNKLHU, 1956.
* TROJAN, Raul. Malý slovník výtvarného umění. 1. vyd. Praha : SPN, 1990. ISBN 80-04-22338-9.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2009 14:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu