Vážení ve statistice
Text dotazu
Dobrý den,
předem se omlouvám, že Vás ruším, ale chci se zeptat, zda byste mi nemohli doporučit nějakou knihu, kde je popsán a vysvětlen pojem vážení ve statistice (vážení výskytu jednotlivých prvků). Případně mi napsat definici. Děkuji moc. Nemohu o vážení nikde nic nalézt v literatuře. Děkuji moc.
S pozdravem
Němcová
Odpověď
Dobrý den,
našla jsem tento příklad:
"Zvláštním případem je vážený aritmetický průměr , který každé hodnotě znaku přiřazuje určitou váhu (význam), která
je reprezentována koeficientem, jímž každou hodnotu násobíme. Často touto vahou bývá počet výskytů příslušné hodnoty."
pokud je to výraz, o který vám jde, pak je v knihách pod kapitolou "Charakteristiky statistického souboru."
Z knih vám mohu doporučit:
Použité zdroje
Blašková, Veronika et al. Statistika I. Vydání třetí, přepracované. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2015. 203 stran. ISBN 978-80-7509-329-5.
Marek, Luboš a kol. Statistika v příkladech. Druhé vydání. Praha: Kamil Mařík - Professional Publishing, 2015. 425 stran. ISBN 978-80-7431-153-6.
Hron, Karel a Kunderová, Pavla. Základy počtu pravděpodobnosti a metod matematické statistiky. 2. dopl. vydání. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2015. 363 stran. Skripta. ISBN 978-80-244-4774-2.
Obor
Matematika
Okres
Olomouc
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
24.08.2016 19:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu