vazba knih
Text dotazu
Dobrý den, velmi by mě zajímalo jakým způsobem se vážou knihy ať už moderními stroji nebo ručně. Nikde jsem nenašel a nikdo mi nebyl schopen odpovědět, zda se dá navštívit nějaký obchod, který se vazbou knih zabývá. Pár jsem jich už vyzkoušel, ale setkal jsem se spíše s podivem, co bych tam dělal. Neexistuje v Praze a okolí nějaký obchod, který se vazbou knih zabývá a který by byl občas přístupný pro veřejnost nebo nevíte o nějaké události, nějakém trhu řemesel, kde by se něco podobného předvádělo?? Děkuji velice za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, vazbě knih se věnuje několik publikací, většinou jde o učebnice nebo populárně naučnou literaturu. Pro získání základních informací s praktickým návodem pro vytvoření vlastní knižní vazby bychom Vám doporučili např. publikaci "Vázání knih" vydanou v roce 2006, velmi podrobně pak o ruční i průmyslové vazbě pojednává kniha "Moderní knihařství" z roku 1999.
ruční vazba
* MARCHESI, Gianluca ; PAROLIN, Marsilio  ; SUCATO, Vincenzo. Vázání knih. Brno : Computer Press, 2006. 86 s. ISBN 80-251-1267-5. Více informací na http://knihy.cpress.cz/knihy/hobby/vytvarne-techniky/vazani-knih/.
* DOLEŽAL, Jaroslav. Vazby knih. 3. vyd. Praha : SNTL, 1987. 163 s.
* KRÁL, Jindřich. Moderní knihařství : souborné zpracování poznatků z oboru. Brno : Knihař ; Tišnov : Sursum, 1999. 474 s. ISBN 80-85799-49-9 ; ISBN 0-901924-8-3.
obecně o vazbě, podrobně popsána strojová (průmyslová) vazba
* ŠALDA, Jaroslav. Od rukopisu ke knize a časopisu. 4. přeprac. vyd. Praha : SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1983. s. 286-313.
* BANN, David. Polygrafická příručka. V Praze : Slovart, 2008. s. 140-157. ISBN 978-80-7391-029-7.
* WEINER, Bohumil ; PUHANÝ, Karel. Dokončovací stroje a zařízení. Pardubice : Univerzita Pardubice, 1996. 61 s. Polygrafické sešity ; 1/1996. ISBN 80-7194-076-3.
Pro oblast dokončovací polygrafické výroby jsme také nalezli označení post-press:
* články věnované post-press - činnostem -
http://www.svettisku.cz/buxus/generate_page.php?page_id=93
* post-press činnosti - http://www.makenews.cz/postpress
* vysvětlení pojmů vazba  V1, V2, V8 - http://www.graphiclive.eu/index.php?id=1500
* popis dokončovacích prací - http://www.grafika.cz/art/polygrafie/clanek1960380964.html
Další knihy a články o knižní vazbě si můžete vyhledat v databázi KKL nebo v Bibliografii českého knihařství:
* KKL - Databáze knihovnické literatury (http://sigma.nkp.cz/cze/kkl) - do pole Předmět stačí zadat dotaz vazb?
* FIALOVÁ, Anežka ; LOSENICKÁ, Michaela. Bibliografie českého knihařství. Brno : Knihař, 1998. 139 s. ISBN 80-901924-7-5.
Bohužel neznáme žádný obchod nebo knihařskou dílnu, kde by bylo možné standarně "nahlédnout" do zázemí. Na internetu jsme však nalezli různé zájmové kurzy zaměřené na knižní vazbu. Je možné, že se ve Vašem okolí pořádají i další,  doporučovali bychom Vám obrátit se s tímto dotazem např. na místní Základní umělecké školy, domy dětí a mládeže nebo jiné výtvarné kroužky a školy.
* http://www.ucv.zcu.cz/kurz.php?kurz=1&num=99
* http://www.kouzelnydarek.cz/52-k19-darek-svaz-si-svoji-knihu.html
* http://www.czechdesign.cz/index.php?status=c&clanek=1674&lang=1 a
http://www.vsup.cz/section.php?op=ardetail&seid=&arid=707
* http://www.firmy.cz/detail/585152-dominika-trnkova-praha-libus.html
* navod s videem - http://www.stas.wz.cz/ nebo http://www.citarny.cz/index.php?option=com_seyret&Itemid=2362&task=videodirectlink&id=10.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2008 09:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu