-
To se mi líbí
-
Doporučit
Z dovolené ve Francii jsem si přivezla vavřín. Je možné jeho listů využít jako koření - bobkový list? Je to druh volně v této zemi rostoucí.
Dobrý den, samozřejmě nevíme, jaký druh vavřínu máte doma, v publikacích se obecně uvádí, že v kuchyni se využívá Laurus nobilis (vavřín vznešený/též uváděný jako pravý).
Tento stále zelený malý strom nebo keř dorůstá na přirozeném stanovišti do výšky až 10m a je rozšířený po celém Středozemí. Má kožovité, lesklé, na okraji zvlněné listy, které aromaticky voní; bílé květy, z nichž se vyvíjejí černavé bobulovité plody, vyrůstají v úžlabí listů.
Pokud chcete pěstovat vavřín, nejlepší jsou slunečná místa, příp. polostín.
Potřebuje místo chráněné před větrem a na živiny bohatou půdu. Rostlina se v našich klimatických podmínkách pěstuje v nádobě a v zimě je třeba jej uchovávat v bezmrazém a světlém prostředí, nejlépe v rozmezí 1-5°C.
Pokud chcete využít čerstvé listy, je třeba počítat s tím, že mají lehce nahořklou a trpkou chuť, která se však ztratí, necháte-li listy pár dní (1-2
dny) zvadnout. Celé listy budou aromatičtější, nasekáte-li je nebo nakrájíte na kousky.
Sušením se kořeněná chuť bobkového listu ještě zvýrazní a naopak ztrácí trpko-hořké aroma. Při sušení je třeba vavřín zavěsit na suché, tmavé ( v opačném případě by ztratily své aroma) a dobře větrané místo, před uskladněním listy ze stonků otrhat, uložit je do dobře těsnících nádob a ty opět uložit na chladné, tmavé místo. Sušené listy by měly zůstat matné a šalvějově zelené, neměly by zežloutnout ani zhnědnout. Rozdrobit nebo rozemlít je možné až při samotném použití v kuchyni.
Použitá literatura:
* RAUSCH, Andrea; LOTZ, Brigitte. Lexikon bylinek : pěstování, kuchyně, kosmetika, zdraví. 1. vyd.. Čestlice : Rebo, 2004. 301 s. ISBN 80-7234-374-2.
* LAMBERTOVÁ-ORTIZOVÁ, Elisabeth. Encyklopedie koření, bylinek a pochutin. 3. české vyd.. Praha : Slovart, 2001, c2005. 288 s. ISBN 80-7209-735-0.
* NORMAN, Jill. Bylinky a koření v kuchyni. České vyd. 1.. Praha : Ottovo nakladatelství, 2006. 336 s. ISBN 80-7360-325-X.
* ZACKEROVÁ, Christina. Bylinky a koření : zdraví z přírody v naší kuchyni : podrobný lexikon od A do Z : pěstování, sklízení a konzervování : více než 120 receptů. Vyd. 1.. V Praze : Ikar, 2006. 168 s. ISBN 80-249-0791-7.
Vybrané internetové zdroje:
* http://www.citrusy.cz/2007020001-vavrin-bobkovy-list
* http://listnate-kere.atlasrostlin.cz/vavrin-vzneseny
* http://www.profizahrada.cz/a/cz/3344-laurus-nobilis-vavrin-vzneseny/
S dotazem se můžete také obrátit na Infopult- službu Zemědělské a potravinářské knihovny, která je dostupná na adrese http://www.agronavigator.cz/ptejte_se.asp .
Biologické vědy
--
Národní knihovna ČR
21.10.2009 13:23