vavřín (laurus nobilis)
Text dotazu
Z dovolené ve Francii jsem si přivezla vavřín. Je možné jeho listů využít jako koření - bobkový list? Je to druh volně v této zemi rostoucí.
Odpověď
Dobrý den, samozřejmě nevíme, jaký druh vavřínu máte doma, v publikacích se obecně uvádí, že v kuchyni se využívá Laurus nobilis (vavřín vznešený/též uváděný jako pravý).
Tento stále zelený malý strom nebo keř dorůstá na přirozeném stanovišti do výšky až 10m a je rozšířený po celém Středozemí. Má kožovité, lesklé, na okraji zvlněné listy, které aromaticky voní; bílé květy, z nichž se vyvíjejí černavé bobulovité plody, vyrůstají v úžlabí listů.
Pokud chcete pěstovat vavřín, nejlepší jsou slunečná místa, příp. polostín.
Potřebuje místo chráněné před větrem a na živiny bohatou půdu. Rostlina se v našich klimatických podmínkách pěstuje v nádobě a v zimě je třeba jej uchovávat v bezmrazém a světlém prostředí, nejlépe v rozmezí 1-5°C.
Pokud chcete využít čerstvé listy, je třeba počítat s tím, že mají lehce nahořklou a trpkou chuť, která se však ztratí, necháte-li listy pár dní (1-2
dny) zvadnout. Celé listy budou aromatičtější, nasekáte-li je nebo nakrájíte na kousky.
Sušením se kořeněná chuť bobkového listu ještě zvýrazní a naopak ztrácí trpko-hořké aroma. Při sušení je třeba vavřín zavěsit na suché, tmavé ( v opačném případě by ztratily své aroma) a dobře větrané místo, před uskladněním listy ze stonků otrhat, uložit je do dobře těsnících nádob a ty opět uložit na chladné, tmavé místo. Sušené listy by měly zůstat matné a šalvějově zelené, neměly by zežloutnout ani zhnědnout. Rozdrobit nebo rozemlít je možné až při samotném použití v kuchyni.
Použitá literatura:
* RAUSCH, Andrea; LOTZ, Brigitte. Lexikon bylinek : pěstování, kuchyně, kosmetika, zdraví. 1. vyd.. Čestlice : Rebo, 2004. 301 s. ISBN 80-7234-374-2.
* LAMBERTOVÁ-ORTIZOVÁ, Elisabeth. Encyklopedie koření, bylinek a pochutin. 3. české vyd.. Praha : Slovart, 2001, c2005. 288 s. ISBN 80-7209-735-0.
* NORMAN, Jill. Bylinky a koření v kuchyni. České vyd. 1.. Praha : Ottovo nakladatelství, 2006. 336 s. ISBN 80-7360-325-X.
* ZACKEROVÁ, Christina. Bylinky a koření : zdraví z přírody v naší kuchyni : podrobný lexikon od A do Z : pěstování, sklízení a konzervování : více než 120 receptů. Vyd. 1.. V Praze : Ikar, 2006. 168 s. ISBN 80-249-0791-7.
Vybrané internetové zdroje:
* http://www.citrusy.cz/2007020001-vavrin-bobkovy-list
* http://listnate-kere.atlasrostlin.cz/vavrin-vzneseny
* http://www.profizahrada.cz/a/cz/3344-laurus-nobilis-vavrin-vzneseny/
S dotazem se můžete také obrátit na Infopult- službu Zemědělské a potravinářské knihovny, která je dostupná na adrese http://www.agronavigator.cz/ptejte_se.asp .
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2009 13:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu