Varhany v Nadějkově
Text dotazu
Dobrý den,
podle obecní kroniky obce Nadějkova je popis cenností místního kostela
uveden v Soupisu památek historických a uměleckých v království Českém,
politický okres Sedlčanský, od Dr. A. podlahy a Ed. Šittlera z r. 1898.
Potřebovala bych vědět, zda se tam píše i něco o varhanách, a pokud ano a
informace není příliš dlouhá, moc bych prosila o její ocitování.
Děkuji,
Odpověď
Dobrý den,
kostel Nejsvětější Trojice v obci Nadějkov je opravdu popsán v knize:
PODLAHA, Antonín; ŠITTLER, Eduard. Soupis památek historických a uměleckých v království Českém od pravěku do počátku XIX. století. III, Politický okres sedlčanský. V Praze : Nákladem Archaeologické kommisse při České akademii císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1898.
Varhany ovšem mezi popisovanými předměty nenaleznete. Text popisuje půdorys kostela, barokní kazatelnu, kamenné poprsí Ant. sv. Freuersteina z Freuersteinbergu, obraz Srdce Páně, obraz P. Marie, stříbrný kalich, loďku na kadidlo, svícny před oltářem a 3 zvony. Kromě popisu kostela obsahuje text o Nadějkově také zmínku o zámku a křížku v polích.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 10:28
Anonym píše:
Čtvrtek 08.09.2022 01:01
Jednomanuálové varhany v kostele Nejsvětější Trojice s deseti rejstříky, mechanickou trakturou a zásuvkovou vzdušnicí postavil v roce 1779 varhanář Bedřich Semrád se synem. Zdroj: http://www.varhany.net/cardheader.php?lok=952
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu