vánoční scénky
Text dotazu
Dobrý den, prosím pošlete mi informace, kde bych mohla najít scénář ke krátkému vystoupení dětí (starší školáci) v adventní době (živý betlém apod.) nebo texty, které by se daly převést na divadlo.
Odpověď
Dobry den, scenare k vanocnim hram muzete nalezt na internetu napr. na http://www.pastorace.cz/index.php?typ=texty&sel_char=V&sel_tema=80&sel_podtema=661.
Ve fondu NK CR se nachazi nekolik knih, ktere obsahuji namety na scenky s vanocni tematikou:
* Lidove hry z Moravy : sbirka Julia Feifalika. Praha : Odeon, 1986. 291 s.
* KOPECKY, Jan. Komedie o hvezde : vypodobneni s osobami narozeni Krista Pana s rozvrzenim mluvy jejich v reci vazane : podle starych rukopisu, zvlaste Metelkova paseckeho, zkomponyroval a Leta Pane 1967 znovu na svetlo vydal Jan Kopecky. 2. vyd. Praha : Dilia, 1990. 55 listu.
* BARINKA, Jaroslav. Vanocni hra o narozeni Krista Pana. Praha : Dilia, 1967. 52 listu.
* FISEROVA, Venceslava.  Vanocni pasmo u jesli pro deti a mladez. Olomouc : Matice cyrilometodejska, 1994. 10 s.
* Vanoce se blizi ... programy a scenky pro detskou vanocni slavnost. Praha : Klauníci, c2001. 74 s. ISBN 80-239-2810-4.
* BRODECKÁ, Lenka. Děti hrají divadlo. Brno : MC nakladatelství, 2003. 140 s.  ISBN 80-239-3090-7.
* RAKOSNIKOVA, Jirina. Ten vanocni cas. Praha : Vysehrad, 2006. 78 s. ISBN 80-7021-855-X.
* REJCHRT, Ludek. Hry. Praha : Oliva, 1996. 216 s. ISBN 80-85942-21-6.
* MLEJNEK, Josef. Detska tvoriva hra. praha : IPOS, 2004. 150 s. ISBN 80-7068-163-2.
Pro dramatizaci by pravdepodobne bylo nejvhodnejsi pouzit texty, ktere jsou urcene detskym ctenarum, napr.:
* JENNINGSOVA, Linda. Vanocni knizka pohadek, povesti a koled. Praha : Kentaur, 1991. 56 s. ISBN 80-85285-07-X.
* Ma nejkrasnejsi vanocni kniha ke cteni a hrani. [Ricany] : Junior, 2003. 125 s. ISBN 80-7267-114-6 .
* RICANOVA, Tereza. Vanocni knizka. Praha : Baobab, 2006. [44] s. ISBN 80-87022-07-6.
Podrobnejsi informace o vyse uvedenych knihach naleznete v Elektronickem katalogu NK CR - bazi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc). Vetsina knih je urcena pouze pro studium ve studovnach NK CR. Pro objednani knih postrednictvim baze NKC a jejich nasledne studium je nutne mit platny ctenarsky prukaz - http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodí&submenu3=98.
NK CR bohuzel neni specializovana na detske uzivatele. Doporucili bychom Vam proto Vas dotaz konzultovat napr. s Narodni pedagogickou knihovnou Komenskeho (http://www.npkk.cz/), jejiz soucasti je i Sukova studijni knihovna literatury pro mladez (http://www.npkk.cz/npkk/suk_uvod.php).
Poradit by Vam zajiste mohli i pracovnici Knihovny  Divadelniho ustavu
(http://www.divadelni-ustav.cz/knihovna.asp) nebo Divadelniho oddeleni Mestske knihovny v Praze (http://www.mlp.cz/divadelni.php). Obratit byste se urcite mohla i na zakladni umelecke skoly v okoli (ZUS). Soucasti ZUS byvaji i dramaticka oddeleni, jejich ucitele by Vam take mohli poskytnout nejake rady nebo primo dat tipy na konkretni texty.  Podporou amaterskeho divadla se zabyva i Narodni informacni a poradenske stredisko pro kulturu NIPOS (http://www.nipos-mk.cz/page.asp?ID=20, hulak@nipos-mk.cz), na strankach NIPOS naleznete i odpoved na dotaz k autorskemu pravu v souvislosti se skolnim predstavenim - http://www.nipos-mk.cz/odpovedna/Default.asp?pagenum=6.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2007 16:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu