Vánoce
Text dotazu
Prosím o informaci od kterého roku je Štědrý den uznán za svátek pracovního volna. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, podle zjištěných informací se 24. prosinec (Štědrý den) uvádí jako den pracovního klidu až po r. 1989, konkrétně v Zákoně č. 167 ze dne 9. května 1990, kterým se mění a doplňuje zákon č. 93/1951 Sb., o státních svátcích, o dnech pracovního klidu a o památných a významných dnech, ve znění pozdějších předpisů (plný text naleznete na stránkách Ministerstva vnitra ČR, které volně zpřístupňuje Sbírku zákonů od r. 1945 včetně, http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sbirka/1990/sb029-90.pdf).
V předcházející legislativě od r. 1918 se za dny pracovního klidu považují pouze 25. a 26. prosinec.
Uvádíme přehled zákonů, kde jsou státní svátky, dny pracovního klidu atd.
jmenovány:
* Zákon č. 65/1928 Sb. z. a n., o svátcích a památných dnech republiky Československé
* Zákon č. 248/1946 Sb., o úpravě svátkového práva
(http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sbirka/1946/sb106-46.pdf)
* Zákon č. 93/1951 Sb., o státním svátku, o dnech pracovního klidu a o památných a významných dnech
(http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sbirka/1951/sb47-51.pdf)
* Zákon č. 56/1975 Sb., kterým se mění zákon č. 93/1951 Sb., o státním svátku, o dnech pracovního klidu a o památných a významných dnech
(http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sbirka/1975/sb17-75.pdf)
Pro získání plných textů zákonů schválených před rokem 1945 můžete použít např. databázi ASPI - automatizovaný systém právních informací (v knihovnách dostupná na základě čtenářského průkazu), v Národní knihovně ČR ji můžete využít např. ve studovně Referenčního centra (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm).
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.02.2009 10:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu