válka ve Vietnamu
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda působili nějací čsl. vojáci ve válce ve Vietnamu a pokud ano, zda by jste mi mohli poskytnout informace. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, v žádné publikaci, které jsme procházeli (viz. níže seznam použité literatury), jsme nenalezli jakékoli informace, které by potvrzovaly nebo alespoň podporovaly myšlenku, že se českoslovenští vojáci účastnili války ve Vietnamu (1964-1975). Procházeli jsme literaturu o válce ve Vietnamu obecně, dále o české armádě a nakonec o cizineckých legiích pro případ, že bychom zde objevili informace o účasti našich vojáku v rámci cizí armády.
Poté, co všechna tato pátrání byla neúspěšná, jsme využili i knihy o českých dějinách. Nikde však nebyla žádná zmínka. Jediné, co jsme nalezli, bylo konstatování, že válka ve Vietnamu se Česloslovenska a potažmo obyvatel nijak výrazněji nedotkla, to podpořeno historickými událostmi, které se odehrávaly u nás ke konci 60.let a v 70.letech.
S dotazem se, prosím, raději obraťe na Vojenský historický ústav, který je kompetentnější zodpověděť Váš dotaz. Jeho knihovna taktéž poskytuje službu Ptejte se knihovny, informace naleznete na adrese http://www.vhu.cz/cs/stranka/knihovna/sluzby/ .
Z Vašeho dotazu se domníváme, že máte na mysli válku vedenou v letech 1964-1975, avšak aby nedošlo k nedorozumění, bereme v úvahu i válku v letech
1946-1954 (tzv. Indočínská válka; konflikt mezi francouzskou koloniální správou a komunistickým Vietnamem, který skončil odchodem Francouzů). Této války se někteří naši vojáci účastnili, své zážitky popisují např. v publikacích:
* JANKA, Otto. Češi v cizinecké legii. Vyd. 1.. Praha : Ivo Železný, 2000. 173 s. ISBN 80-240-1854-3.
* BEDNÁŘOVÁ, Marta. Z pekla se neutíká : zpověď tajného agenta a příslušníka cizinecké legie Jaroslava Čermáka. 1. vyd.. Třebíč : Akcent, 2001. 99 s. ISBN 80-7268-205-9.
Použitá literatura:
* BISHOP, Chris (ed.). Vietnamský válečný deník : 1964-1975 : zkušenosti, zážitky a pocity vojáků v jihovýchodní Asii měsíc po měsíci.  Praha : Naše vojsko, 2005. 255 s. ISBN 80-206-0789-7.
* SYRUČEK, Milan. V zajetí džungle : nejdelší válka 20. století. 1. vyd.. Praha : Epocha, c2007. 342 s. ISBN 978-80-87027-25-7.
* FREY, Marc. Dějiny vietnamské války : tragédie v Asii a konec amerického snu. Vyd. 1.. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2003. 210 s., [2] s. obr. příl. ISBN 80-7185-468-9.
* WELSH, Douglas. Úplná historie vietnamské války. Čes. vyd. 1.. Praha : Agentura Cesty, 1995. 176 s. ISBN 80-7181-049-5.
* Naši vojáci v zahraničí. [Textové zpracování Zbyšek Svoboda, J. Roušar]. Praha : Generální štáb AČR v redakci Impuls, 1994. 32 s. ISBN 80-85469-69-3.
* KOLDINKSÁ, Marie; ŠEDIVÝ, Milan. Válka a armáda v českých dějinách : sociohistorické črty. Vyd. 1.. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008. 579 s. ISBN 978-80-7106-953-9.
* ČAPKA, František. Dějiny zemí Koruny české v datech. 3., opr. a dopl. vyd.. Praha : Libri, 1999. 1001 s. ISBN 80-7277-000-4.
* Cizinecká legie mýma očima. [Ladislav Potocký]. Vyd. 1.. Praha : Šel, 2005. 343 s. ISBN 80-86426-19-X.
* ŠPALEK. Moderní cizinecká legie očima výsadkáře. 1. české vyd.. Praha : Naše vojsko, 2005. 178 s., [50] s. barev. obr. příl. :80-206-0767-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2009 15:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu