Válka s mloky - Karel Čapek, Pavel Kohout
Text dotazu
Dobrý den, prosím tímto o radu, která souvisí s mou
prací z literatury. Píši na téma - dramatizace Pavla Kohouta, kde srovnávám
Válku s mloky Karla Čapka a dramatické zpracování Pavla Kohouta. Základ
práce již mám, potřebovala bych najít informace o Čapkově novátorské tvorbě,
která je aktuální i po letech, o jeho formálních prostředcích, případně
rozbor Čapkovy Války s mloky. Předem děkuji za zpracování mého dotazu.
Odpověď
Dobrý den,
v první řadě bychom Vám doporučili hledat v databázích Ústavu pro českou literaturu AV ČR, konkrétně v Bibliografii české literární vědy - Retrospektivní část bibliografie do r. 1945
(http://isis.ucl.cas.cz/?form=ret) a zejména v Bibliografii od r. 1961 (http://isis.ucl.cas.cz/?form=biblio). Databáze obsahují řadu článků a studií týkající se díla Karla Čapka i Války s mloky. Hledané výrazy můžete zadávat do pole název nebo předmět, lze použít i pravostranné rozšíření výrazu pomocí znaménka "$", tzn. při zadání válk$ mlok$ budou vyhledány i záznamy obsahující klíčová slova jako válka s mloky, války s mloky, válkou s mloky atd.
Pro období od r. 1945 do r. 1961, které nevyplňují online databáze, je nutné využít tištěnou bibliografii Jaroslava Kunce Česká literární bibliografie
1945-1963: (soupis článků, statí a kritik z knižních publ. a periodického tisku let 1945-1963 o dílech soudobých čes. spis.). Podrobný záznam bibliografie naleznete například v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), včetně informací o možnosti výpůjčky v naší knihovně (ikona Exempláře).
Přímo Válkou s mloky se zabývají následující dokumenty:
OHME, Andreas. Karel Čapeks Roman "Der Krieg mit den Molchen" : Verfahren - Intention - Rezeption. Frankfurt am Main : Peter Lang, c2002. 222 s. ; 21 cm. (Slavische Literaturen, ISSN 0939-8066 ; Bd. 27). ISBN 3-631-37477-1.
* Čapek, Karel, 1890-1938. Válka s mloky
* literárněvědné rozbory
VACINA, Ladislav. Karel Čapek, Válka s mloky: Seznámení s knihou Karla
Čapka: Zaměřeno k eventuální možné návštěvě divadelního představení Stejnojmenné hry P. Kohouta. Hradec Králové : Krajská lidová knih., 1963. 11 s. ; 4°.
Další informace a rozbory mohou být obsaženy také v doslovech a vysvětlivkách zejména starších vydání Války s mloky, např.:
Válka s Mloky / Karel Čapek ; k vyd. připravil, ediční pozn. naps. a vysvětl. zprac. Rudolf Skřeček ; doslov Zdeněk Pešat. 20. vyd., v Čs. spis.
6. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1981 (Vimperk : Stráž). 272 s. ;
21 cm. (Spisy / Karel Čapek ; sv. 9)
Válka s Mloky / Karel Čapek ; K vyd. připr. a vydav. pozn. naps. Rudolf Skřeček ; Doslov: Alena Hájková.  19. vyd., v Čs. spis. 5. vyd., v Nár.
knihovně 1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1976 (Vimperk : Stráž).
265, [6] s. ; 8°. (Národní knihovna ; Sv. 93)
Válka s Mloky / Karel Čapek ; K vyd. přípr. Miroslav Halík ; Doslov:
František Buriánek. 18. vyd., v Čs. spis. 4. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1972 (Vimperk : Stráž). 218, [3] s. ; 8°. (Čapek, Karel: Výbor z díla ; Sv. 6)
Válka s mloky / Karel Čapek ; [k vydání připravil a poznámky sestavil Miroslav Halík ; doslov napsal Jan Cigánek]. Vyd. 15. Praha : Československý spisovatel, 1958 (Vimperk: Stráž 213). 281, [4] s. ; 8°. (Výbor z díla Karla Čapka ; sv. 4)
Odkazy na další vhodnou literaturu Vám pak mohou poskytnout zejména personální bibliografie Karla Čapka nebo díla věnující se jeho životu a
tvorbě:
MĚDÍLEK, Boris et al. Bibliografie Karla Čapka : (soupis jeho díla). Praha:
Academia, 1990 (Brno : Tisk). 658 s. ; 24 cm. (Edice soupisů Strahovské knihovny ; Sv. 8). ISBN 80-200-0050-X.
BURIÁNEK, František. Karel Čapek. Praha: Československý spisovatel, 1988
(Vimperk: Stráž). 345 s. ; 21 cm. Bibliogr. díla K. Čapka a lit. o něm.
VLAŠÍN, Štěpán. Kniha o Čapkovi: Monografie. Praha: Československý spisovatel, 1988 (Vimperk : Stráž). 426 s. ; 21 cm. (Kritické rozhledy.
Velká řada ; 59). Bibliogr. a filmografie K. Čapka a lit. o něm.
KLÍMA, Ivan. Velký věk chce mít též velké mordy: život a dílo Karla Čapka.
Praha: Academia, 2001. 215 s. ; 20 cm. ISBN 80-200-0936-1.
Velmi přínosným zdrojem v oblasti literatury je také Lexikon české literatury, který nabízí podrobně zpracované životopisy autorů, informace o jejich dílech, včetně rozsáhlé bibliografie:
Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce / redigoval Vladimír Forst ... [et al.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1985-2008. 7 sv. ; 24 cm. ISBN 80-200-0797-0 (díl 1. : dotisk : váz.). -- ISBN 80-200-0345-2 (díl 2. : soubor). -- ISBN 80-200-0468-8 (díl 2., sv. I : váz.). -- ISBN
80-200-0469-6 (díl 2., sv. II : váz.). -- ISBN 80-200-0708-3 (díl 3., sv.
I,II : váz.). -- ISBN 978-80-200-1572-3 (díl 4. : soubor). -- ISBN
978-80-200-1670-6 (díl 4., sv. I : váz.). -- ISBN 978-80-200-1671-3 (díl 4., sv. II : váz.).
Užitečné mohou být i studie na internetových stránkách http://capek.misto.cz/index.html, díla Karla Čapka v digitální podobě spolu s nabídkou dalších souvisejících informací jsou k dispozici také na stránkách Městské knihovny v Praze (http://www.mlp.cz/karelcapek/).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.06.2010 10:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu