Válka s mloky
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, z čeho čerpat?
Srovnávám Čapkovu Válku s mloky s dramatizací Pavla Kohouta. Rozsah práce je
20 stran, jde o ročníkovou práci na VŠ. Mnohokrát děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Pavel Kohout zdramatizoval titul Válka s mloky v roce 1963.
Ve stejném roce vydala Dilia (a Orbis) tuto dramatizaci - viz záznamy v bázi NKC - viz http://sigma.nkp.cz/F/
Válka s Mloky : musical-mystery / Karel Čapek ; [zdramatizoval] Pavel Kohout ; [doslov napsala Alena Urbanová]. -- Praha : Dilia, 1963. -- 104, [1] s.
Válka s Mloky : musical-mystery / Karel Čapek, Pavel Kohout ; [doslov napsala Alena Urbanová]. -- 1. vyd.. -- Praha : Orbis, 1963. -- 126 s.
- titul obsahuje Doslov, kde mohou být podstatné informace o dramatizaci.
Dále můžete využít různé tituly, které se zabývají životem a dílem P.
Kohouta, např.
Fenomén Kohout / Pavel Kosatík. -- Vyd. 1. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 2001. -- 429 s., [32] s. obr. příl. : il.
To byl můj život?? / Pavel Kohout. -- Vyd. 1.. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 2005-. -- 2 sv.
Předmět. heslo Kohout, Pavel, 1928-
Předmět. heslo čeští dramatici -- 20. stol.; čeští spisovatelé -- 20.
stol.; disidenti -- Československo
Případně můžete využít i článkovou databázi ANL - viz odkaz výše, kde jsou články od roku 1991. Do roku 1990 (1953-1990) existuje tištěná článková bibliografie, která je dostupná např. v Referenčním centru naší knihovny.
Dále také doporučujeme využít zdroje Ústavu pro českou literaturu http://www.ucl.cas.cz/katalog.html , kde jsou k dispozici i články o divadelním uvedení hry, příp. o dramatizaci Války s mloky:
Např.
Válka s Mloky na divadle / Jaroslav Dudek ; Rozmlouval Ladislav Smoljak In: Mladý svět. - Roč. 5, č. 1 (4. 1.), s. 12. - 1963´roz (cze-česky) [Rozhovor s režisérem J. Dudkem o inscenaci.]
-> Válka s Mloky [román] / Karel Čapek
-> Válka s Mloky [divadelní inscenace] / ; Dramatizace Pavel Kohout,
-> Divadlo čs. armády
Na druhou stranu můžete využít i studie o díle Válka s mloky, kde by mohly být i zmínky o dramatizaci. např. z naší báze NKC
Karel Čapeks Roman "Der Krieg mit den Molchen" : Verfahren - Intention - Rezeption / Andreas Ohme. -- Frankfurt am Main : Peter Lang, c2002. -- 222 s.
nebo studie o díle Karla Čapka.
Můžete také vyhledat studie / články nacházející se volně na internetu, např. prostřednictvím GoogleScholar - http://scholar.google.com např. o P. Kohoutovi (Letní filmová škola) http://www.lfs.cz/xdownload/publikace_kohout.pdf
Dále Vám doporučujeme využívat knihovnu Vaší vysoké školy, kde Vám pracovníci knihovny také poradí, včetně informace, jaké zdroje (i tištěné dokumenty) jsou zde pro Vás přímo dostupné.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.04.2009 16:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu