Valea Târnei
Text dotazu
Prarodiče pochází z Rumunska. Znám jen jejich dřívější bydliště VALEA TARNEI, ale nevím, jestli se jedná o město nebo vesnici. Prarodiče žili jako česká menšina v Rumunsku a po válce v roce 1945 se vrátili do Československa.
Odpověď
Dobrý den,
Valea Târnei je rumunský název obce v sedmihradském Rudohoří, kterou založili v letech 1817-1820 Slováci ze zemplínské stolice. Do této oblasti je přivedl baron Bánffy na kácení svých lesů. Původní jméno obce je Hármašpatak, ale Slováci si je změnili  na Židáreň. Kniha "Čechoslováci v Rumunsku" z roku 1930 uvádí, že obec Valea Târnei (Židáreň) leží při okresní silnici, která vede z Alešdu do městečka Šimleul (Şimleul), z Alešdu jsou k ní asi 24 km, ze Šimleul o něco více. V té době Valea Târnei  souvisela na západě se dalšími slovenskými vesnicemi Starou Hutí (rumunsky Huta de
voivozi) a Sočetem (rumunsky Socet), kostel ve vesnici Nová huť byl od středu obce Valea Târnei  vzdálen 4km. V roce 1910 žilo v obci 940 Slováků, v roce 1930 pak 1780 Slováků a asi 15 maďarských židů, zdejší Slováci byli vesměs rumunskými státními příslušníky. Orientační mapu rozmístění Čechoslováků v Rumunsku najdete v knize "Československá větev, zapomenutá nebem i zemí".
Použité zdroje:
* URBAN, R. Čechoslováci v Rumunsku. Bukurešť : [s.n.], 1930. s. 133-136, 142, 185.
* KARAS, František. Československá větev, zapomenutá nebem i zemí. I., Čechové v Rumunsku. V Praze : Komenský, 1937.
* ŠUSTEKOVÁ, Ivana. Slovaks in Romania - the past and the present. Annales Universitatis Apulensis, Series Historica. 2007, 11/I, p. 278-285. ISSN 1453-9314. online na http://istorie.uab.ro/publicatii/colectia_auash/Annales_11/22%20ivana_sustekova.pdf
Reemigraci rumunských krajanů se zabývá např. Helena Nosková
(http://www.usd.cas.cz/cs/pracovnici/helena-noskova) z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR nebo Jaroslav Vaculík z Masarykovy univerzity (http://www.muni.cz/people/2734/cv):
* NOSKOVÁ, Helena. O původu Slováků v Čechách. Praha : Klub slovenskej kultúry, c2001. 254 s. ISBN 80-902681-1-0.
* VACULÍK, Jaroslav. Reemigrace zahraničních Čechů a Slováků v letech 1945-1950. Brno : Masarykova univerzita, 1993. s. 63-76. ISBN 80-210-0585-8.
* NOSKOVÁ, Helena. Slovenští a čeští reemigranti z Rumunska v českých zemích v letech 1948-1950. Česko-slovenská historická ročenka 1998. Brno : Masarykova univerzita, 1998. s. 111-116. ISBN 80-210-1976-X.
* NOSKOVÁ, Helena ; VÁCHOVÁ, Jana. Reemigrace Čechů a Slováků z Jugoslávie, Rumunska a Bulharska (1945-1954). Praha : Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, 2000. 297 s. (Studijní materiály ÚSD AV ČR. Sv. 3).
Další články věnované slovenským obcím v Rumunsku naleznete v databázi Historického ústavu SAV (http://databazy.dejiny.sk/index.php?lang=sk), do jednotlivých polí stačí zadat dotaz např. rumun slová a spojit operátorem AND v rolovacím menu. Rozsáhlou bibliografii prací k slovenskému osídlení v Rumunsku a následné reemigraci do Československa jsme nalezli i na http://jirilouzensky.txt.cz/rubriky/12437/reemigrace-rumunskych-slovaku-do-jiznich-cech/.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.01.2009 11:46
Petr Vojkovský píše:
Pondělí 28.02.2022 00:20
Prosím tazatele o Valea Târnei, aby mne kontaktoval. Prarodiče tamtéž. Fam. Tribulic. Díky.
Koleňák Zdeněk píše:
Středa 05.07.2023 17:31
Máme také předky z této oblasti. Praděd se jmenoval Ondrej Koleňák.
Eva Cabanová píše:
Čtvrtek 24.08.2023 13:44
Dobrý deň, pán Koleňák, môžete ma, prosím, kontaktovať? Moja mama pochádza z Valea Tarnei, stará mama bola rodená Koleňáková
Ďakujem
Eva Cabanová
Koleňák Zdeněk píše:
Sobota 26.08.2023 16:24
Dobrý den. Odpovězte na můj e-mail kolenak.z@seznam.cz
S pozdravem hezkého dne přeje Zdeněk Koleňák
edit píše:
Úterý 19.03.2024 13:55
Dobrý deň, maminka sa narodila vo Valea Tarnei ako Markéta Šubová rodičom Ján Šuba a Šarlota Šubová. Má niekto nejakú vedomosť o mojich starých rodičoch?
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu