valašský odzemek
Text dotazu
Zdravím, rád bych se zeptal jestly by se ve vašich knihovnách dala sehnat jakákoli kniha o lidovém umění, přesněji z tance lidového - valašský odzemek, děkuji.
Odpověď
Dobrý den, popis valašského odzemku přináší například kniha Lidové tance:  KOS, Bohumil. Lidové tance : Pásmo českých a valašských tanců Vycpálkova souboru z filmu Zítra se bude tančit všude. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1953.
Knihu si můžete do Všeobecné studovny Národní knihovny objednat přes Naskenované katalogy: http://katif.nkp.cz/ (Generální katalog II,KOET-KROL, KORT-KOSICH, č.769).
Články Bohumila (Miloše) Kašlíka, odborníka na valašské lidové tance, věnované odzemkům, by měly být dohledatelné v periodiku Naše Valašsko - Naskenované katalogy: http://katif.nkp.cz/ (Generální katalog III, V-VEJ, č.lístku: 124).
Citace článků uvedené na internetu v práci Daniely Pivodové: Folklorní hnutí ve Vsetíně po roce 1945 (se zaměřením na soubor Vsacan):
http://is.muni.cz/th/180678/ff_b/Text_prace
* Kašlík, M.: Valašský odzemek. Naše Valašsko 1, 1929 - 30, s. 120 - 123.
* Kašlík, M.: Metlový. Naše Valašsko 5, 1939, s. 29 - 31.
* Kašlík, M.: Valašské tance: Obuškový. Naše Valašsko 4, 1937 - 38, s. 77 - 82.
* Kašlík, M.: Valašský. Naše Valašsko 5, 1939, s. 107 - 115.
Valašským lidovým tancům se věnovala také Zdenka Jelínková (její knihy dostupné v NK ČR naleznete v Naskenovaných katalozích, Generální katalog II, IONESCU-JEM, JELÍNEK JI-JEM).
Přímo valašskému odzemku se věnují publikace:
*  JELÍNKOVÁ, Zdena. Valašský odzemek. Gottwaldov : Okresní kulturní středisko Gottwaldov, 1979.
*  Valašský odzemek podle M. Kašlíka. Gottwaldov : Okresní kulturní středisko Gottwaldov, 1979.
Bohužel, ani jednu ze zmíněných publikací Národní knihovna nevlastní. Dle Jednotné informační brány: http://www.jib.cz/V?RN=304633099 má knihy ve svých fondech Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně. O zapůjčení knih, popřípadě kopie z nich, můžete zažádat prostřednictvím meziknihovní výpůjční služby v knihovně, kterou navštěvujete.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 18:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu