vajíčka ryb
Text dotazu
Jak se jmenuje vajíčko ryby? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
jikra je samičí pohlavní buňka, vajíčko ryb. Většina mořských ryb, bez ohledu na systematickou příslušnost či způsob života, produkuje plovoucí (pelagické) jikry, které se po oplození volně vznášejí u mořské hladiny. U sladkovodních ryb jsou naopak běžné neplovoucí jikry kladené na dno či jiný substrát. Samice některých druhů hadohlavců krmí svůj potěr za tímto účelem kladenými neoplozenými jikrami. Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jikra
Tření je způsob rozmnožování vejcorodých (jikernatých) ryb. Jikernačka (samička) vypouští jikry, mlíčák (samec) ihned nato mlíčí. Tření probíhá při určité teplotě vody na jaře (kapr, štika), nebo na podzim (losos), případně v zimě (mník jednovousý). Z oplozených jiker se později vylíhne (tzv. "vykulí") plůdek. Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99en%C3%AD_(ryby)
Literatura například:
Paysan, Klaus. Akvarijní ryby: 500 druhů pro sladkovodní nádrže: péče a chov. Vyd. 3. Praha: Granit, 1998. 200 s. ISBN 80-85805-71-5.
Kouřil, Jan et al. Chov lososovitých druhů ryb, lipana a síhů. Vyd. 1. Vodňany: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický ve Vodňanech, 2008. 141 s. ISBN 978-80-85887-80-8.
Chov sumce a lína v rybnících. V Českých Budějovicích: Jihočeská univerzita, 2004. 12 s. Metodik; č. 75. ISBN 80-85887-53-3.
Michálek, Jan, Zadina, Josef a Tuláček, František. Chov zvířat. 3, Malá zvířata. Vyd. 1. Praha: Credit, 1995. 201 s. ISBN 80-901645-6-0.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.04.2013 06:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu