Vada řeči K. J. Erbena
Text dotazu
Různé zdroje o Karlu J. Erbenovi uvádí, že trpěl "vadou řeči". Je známo o jakou vadu se jednalo, či jak se projevovala?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Jak píšete, zdroje často zmiňují, že Karel Jaromír Erben trpěl řečovou vadou a celkově, že se v průběhu života potýkal s různými zdravotními problémy.
Narodil se v Miletíně 7.11.1811 jako jedno z dvojčat, jeho bratr Jan ale brzy po narození zemřel. Karel na tom také nebyl zdravotně nejlépe, byl náchylný k souchotinám a také trpěl poruchou řeči - zajíkal se, zvlášť když jej něco rozrušilo anebo když se rozčílil.
Základní vzdělání se Erbenovi dostalo v miletínské škole, kde rozvíjeli jeho nadání včetně hudebního a připravovali jej na pozdější studia. Ve škole vyučovali také jeho dědeček a strýc. Rodiče si přáli, aby se Karel stal učitelem, on se však kvůli vadě řeči rozhodl pro studium práv.
Roku 1831 nastoupil Erben na Filozofickou fakultu v Praze. Nejdříve studoval dva roky filozofii a poté práva. Zajímal se také o historii, přírodovědu a své básně začal psát, ovlivněn přítelem K. H. Máchou, v českém jazyce. V roce 1837 dokončil právnická studia a nastoupil jako praktikant k hrdelnímu soudu v Praze.
Ve volném čase pomáhal Františku Palackému spravovat stavovský archiv. V roce 1846 se stal asistentem a poté sekretářem Vlasteneckého muzea, v roce 1851 byl Erben ustanoven prvním archivářem města Prahy. Tato práce mu poskytla velmi slušné finanční zajištění. Vedle práce archiváře, která byla velmi náročná, se Erben věnoval vědecké práci. Byl spolutvůrcem Riegrova Slovníku naučného, který byl naší první encyklopedií. Od roku 1864 až do smrti zastával funkci vysokého úředníka na pražském magistrátu. Zemřel 21. listopadu 1870 v Praze.
Koktavost ( balbutismus) je řečová porucha, při které je plynulost řeči neúmyslně přerušována opakováním jednotlivých slabik, částí slov, nebo jejich nechtěným prodlužováním. Řeč je v některých případech proložena neúmyslnými pauzami, kdy koktavý člověk není schopen vydat žádný zvuk (tzv. řečové bloky). Lidé trpící touto poruchou bývají označováni jako balbutici. Existují řečové poruchy kosmetického charakteru, ale také vážné poruchy, při kterých je pro postiženého jakýkoli řečový projev velkým problémem. Pro člověka trpícího koktavostí, může jeho řečová porucha představovat závažný psychologický a emocionální problém.
Přesná příčina koktavosti je dosud neznámá, zdá se však, že zde hrají roli jak genetické, tak neuropsychologické faktory. Balbutismus je všeobecně dělen na dva typy. Prvním typem je vývojová koktavost, která se objevuje již v raném dětství, ale u některých jedinců přetrvává do dospělosti. Vyhýbavé chování se v této fázi ještě neobjevuje. Většina dětí si svého řečového problému není vědoma.  Problémy se objevují epizodicky, období koktání střídá období relativní plynulosti řeči. Druhým typem je získaná koktavost, kdy se onemocnění může objevit až v dospělém věku jako důsledek neurologické události, např. zranění hlavy, nádoru, mozkové mrtvice. Obvykle se omezuje jen na opakování částí slov, výskyt úzkosti a druhotných příznaků není příliš běžný. Koktavost může také vzniknout jako reakce na traumatický zážitek, jako je žal nad úmrtím blízké osoby, rozpad vztahu nebo jako psychologická reakce na prožité fyzické trauma.
Použité a doporučené odkazy:
DOLANSKÝ, Julius a Karel Jaromír ERBEN. Karel Jaromír Erben: [studie s ukázkami z díla]. Praha: Melantrich, 1970, s. 14.
Lidové noviny: založeny 1893 - obnoveny 1988: [Vydání Praha]. Praha: Lidové noviny, 23.11.2020, 33(272), s. 9. ISSN 0862-5921.
Týdeník Květy =: Kwěty české [Založeny roku 1834] : časopis pro celou rodinu. Praha: Kwěty české, 13.08.2020, 29(33), s. 34,35. ISSN 0862-898X.
https://www.aktualne.cz/wiki/osobnosti/karel-jaromir-erben/r~b9868c9cc8b611e3b566002590604f2e/
https://nasregion.cz/basne-karla-jaromira-erbena-byly-stejne-temne-jako-jeho-zivot-zemrelo-mu-dvojce-manzelka-i-deti-13675/
https://www.vsehrd.cz/clanek/karel-jaromir-erben-pravnik-a-pravni-historik_6f1832a8-52f0-4c09-b472-41af7e61f1eb
https://knihovna.lf2.cuni.cz/karel-jaromir-erben
https://rychnovsky.denik.cz/ctenar-reporter/pred-150-lety-zemrel-vzacny-spisovatel-karel-jaromir-erben-20201124.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.08.2023 11:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu