Václav Sigmund 1828-1891
Text dotazu
obracím se na Vás jako na instituci architektury o pomoc při hledání informací o mém praprapradědečkovi pražském staviteli a architektu, kterým byl Václav Sigmund 1828-1891. Prosím o informace, zda lze takto přes Vás nějaké informace zjistit. Na internetu o něm bohužel zprávy nejsou. Jeho jednou známou stavbou je dům Na Kocandě v Křížovnické ulici. Byl stavitel/architekt 40 domů v Praze. Studoval na ČVUT.
Předem Vám moc děkuji za jakoukoliv pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
Ottův slovník naučný uvádí na s. 152, díl 23 následující životopis:
"Sigmund Václav, stavitel pražský (1828 -  1891v Praze). Absolvoval reálku, studoval na pražské polytechnice, kdy ukončil studia r. 1850, načež se věnoval činnosti praktické, a od r. 1852 až do 1887 působil samostatně. Podle vlastních návrhl provedl přes 40 staveb činžovních,dále přestavby a přístavby zámků v Počernicích, Jetřichovicích a Chotovinách. V letech 60tých podnikal ve spolku s inž. Plenknerem stavby pivovarské, zejména v Nových Dvorech, Písku a Ostrově a v mnoha pivovarecg pražských. Poslední prací Sigmundovou byla stavba presbyteře a sakristie chrámu vyšehradského podle návrhu architekta Josefa Mockera".
Pokud jde o další biografická data, můžete se obrátit na Archiv hlavního města Prahy, http://www.ahmp.cz/index.html?mid=18&wstyle=0&page='' a http://www.ahmp.cz/.
Pokud jde o stavby, můžete zkusit archivy jednotlivých uvedených lokalit.
A dále, vzhledem k tomu, že oblast profesní působnosti byla Praha, zkuste se ještě obrátit se na knihovnu Muzea hlavního města Prahy, http://www.muzeumprahy.cz/knihovna/ anebo na knihovnu ČVUT, http://knihovna.cvut.cz/uvod/, případně na knihovnu Národního muzea, http://www.nm.cz/Knihovna-NM/. V Národní knihovně jsme jiné biografické záznamy nenalezli.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.12.2013 14:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu