Václav Los
Text dotazu
Můžete mi prosím zjistit něco o hořovickém učiteli a vlastivědném pracovníkovi Václavu Losovi? A našla by se někde také jeho fotografie?”
Odpověď
Dobrý den,
Václav Los se narodil roku 1874 v Mýtě u Rokycan, zemřel 2. 11. 1942 v Hořovicích. Byl ředitelem měšťanské školy v Hořovicích, zabýval se ale také botanikou, historií, byl velkým znalcem rostlin brdského kraje. Zkoumal lišejníky a mechy nejen Brd, za poznáním cestoval po celé republice. Své studie a poznatky publikoval v časopise Českého musea a Krajem Horymírovým, jeho články se objevovaly i v časopisech zahraničních.
Že byl dobrým znalcem i historie svědčí jeho stati ve sbornících Monografie Hořovicka a Berounska. Jsou to zejména články „Ledňáček Václava IV“, který se zabývá královskými znaky a emblémy, dále stať „Z archeologie podbrdských hradů“ v I. díle a v VI. díle Monografií popsal dějiny  Hořovic, Tihavy, Podluh, Rpet a Felbabky.
Tolik životopis a činnost Václava Losa, v žádné z těchto uvedených publikací se však neobjevil portrét tohoto vědce a pedagoga. Ucelené pojednání o životě a díle Václava Losa je umístěno v Muzeu Českého krasu v Berouně (http://muzeum-beroun.cz/), stálo by tedy za to kontaktovat toto muzeum. Obrátit se můžete i  na základní školu v Hořovicích, kde působil jako učitel a Literární archiv Památníku národního písemnictví: http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/literarni-archiv/. Pomoci by Vám mohli také ve Státním okresním archivu Beroun: http://www.soapraha.cz/beroun.
Použité zdroje
JŮNA, Jindřich. Monografie Hořovicka a Berounska. 1. díl, Popis přírodní. Praha : Česká grafická Unie, 1928. 308 s., ilustr., mp., tb., fot.
JŮNA, Jindřich. Monografie Hořovicka a Berounska. 3. díl, Naše hrady. Praha : Česká grafická Unie, 1929. 292 s., fot., tb.
JŮNA, Jindřich. Monografie Hořovicka a Berounska. 6. díl. Praha : Česká grafická Unie, 1931. 577 s., fot., tb., mp.
MUŽÍK, Václav. Zapomenutý učitel-milovník Brd. In Podbrdské noviny, 1994, Roč. 2, č. 4, s. 2.
https://portal.zcu.cz/StagP[…]et?typ=1&adipidno=43246
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
Příbram
Knihovna
Knihovna Jana Drdy Příbram
Datum zadání dotazu
12.05.2015 16:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu