V zámku a podzámčí
Text dotazu
Dobrý den. Sháním podklady ke své ročníkové práci
na téma Božena Němcová: V zámku a podzámčí. Potřebovala bych vědět, jestli
neexistuje nějaká studie, která se zabývá rozborem tohoto díla. Popřípadě
jestli byste mi nemohli doporučit nějakou literaturu, kde bych o této
povídce našla nějakou zmínku. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
samostatnou studii zaměřenou pouze na rozbor díla Boženy Němcové V zámku a podzámčí se nám nepodařilo dohledat. Komentáře a rozbory díla jsou často součástí doslovů či úvodů jednotlivých vydání daného díla.
Např.
* NĚMCOVÁ, Božena. V zámku a podzámčí ; Chýše pod horami : Mimočítanková četba pro všeobecně vzdělávací školy / Božena Němcová ; Text k vyd. připr., doslov, ediční pozn. a vysvětl. naps. Zdeňka Havránková/ 4. vyd. Praha : SPN, 1972.
* NĚMCOVÁ, Božena. V zámku a podzámčí : Pro 9. postup. roč. všeobecně vzdělávacích škol a 1. roč. pedagog. škol./ Božena Němcová ; Text připr., doslov, ediční poznámku a vysvětl. naps. Zdeňka Havránková/ Praha : SNDK, 1956.
* NĚMCOVÁ, Božena. Pohorská vesnice : Povídka ze života lidu venkovského ; V zámku a podzámčí : Četba pro žáky zákl. a stř. škol./Vybral, medailón o autorce naps. a vysvětl. zprac. Mojmír Otruba ; K vyd. připravil Miloš Pohorský ; Kresby Cyril Bouda/ 2. vyd. tohoto celku. Praha : Československý spisovatel, 1984.
* NĚMCOVÁ, Božena. V zámku a v podzámčí ; Chudí lidé ; Chyže pod horami ; Divá Bára. / [Autor:] Božena Němcová, [pseud.] ; K vyd. připr., ediční pozn. [naps.] Zdeňka Havránková ; Doslov: Bohuslav Havránek/ 17. vyd., v MF 2. vyd. Praha : Mladá fronta, 1959.
aj. (další vydání můžete dohledat v Online katalogu Národní knihovny ČR:
http://sigma.nkp.cz/cze/nkc )
Sekundární literaturu k životu a dílu Boženy Němcové nabízí Lexikon české literatury:
* Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce. 3.díl. sv. I. M-O. 1. vyd. Praha : Academia, 2000.
Přímo k povídce V zámku a podzámčí se vztahuje pouze jeden uvedený článek, a to:
* VINTR, Hanna. Biedermeierliche Züge in Božena Němcovás V zámku a podzámčí und in Chudí lidé. Estetika. roč. 33, č. 3/4 (1996), s. 51-56. ISSN 0014-1291.
Uvedena je zde ovšem celá řada obecněji zaměřených článků, statí a rozborů, ve kterých by mohla být o povídce v Zámku a podzámčí zmínka.
K dohledání vhodných zdrojů můžete využít také katalogy a databáze Ústavu pro českou literaturu AV ČR: http://www.ucl.cas.cz/katalog.html.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 11:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu